Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа днес заем в размер на

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа днес заем в размер на ...

Фирма на Домусчиев получи най-голямата инвестиция от плана Юнкер за България.


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа днес заем в размер на 100 млн. евро с българското предприятие за селскостопански и лекарствени продукти "Биовет" като част от Плана за инвестиции за Европа "Юнкер".

Целта на заема е "повишаване на нивата на производство и научноизследователска и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните".

Благодарение на финансирането се очаква да бъдат създадени 210 работни места в селските райони на страната.

Споразумението беше подписано от заместник-председателя на еврокомисията Юрки Катайнен, българския министър на земеделието Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на "Хювефарма", чието дъщерно дружество е "Биовет".

Проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови съоръжения: за ферментация в Пещера, Южна България, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград, Североизточна България, за производството на ваксини за животни.

Проектът също така ще даде възможност на предприятието да провежда научноизследователска и развойна дейност в областта на микробиологията и разработването на нови продукти като ваксини и ензими, както и за подобряване на производствените процеси и изготвяне на лекарствени форми, отбелязва пресслужбата на Европейската комисия.

 

Източник: econ.bg