Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред

...
Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред
Коментари Харесай

Борисов убеждава Хърватия за Коридор №8 и се бори с изтичането на мозъци

" Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде измежду главните външнополитически цели на България , защото тя е инструмент за реализиране на непоклатимост, мир и разцвет в района. Оценяваме мощно декларирания ангажимент от страна на идното Хърватско председателство за последователност по тематиката от нашето председателство ", съобщи министър председателят Бойко Борисов в Загреб по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

" Не е допустимо да реализираме обществено и икономическо доближаване в Европа, в случай че не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в района и целия Европейски Съюз ", разяснява Борисов.

" От изключително значение е да се оправим с приключването на мозъци от нашия район . По тази причина високо правя оценка самодейностите за младежите и за основаването на по-добри условия за работа и образование в техните страни ", добавя той.
 Борисов желае Туск да оглави ЕНП
Борисов желае Туск да оглави ЕНП " предвид на времената, които ни предстоят "

" Приятел на България... корав човек... познава доста добре обстановката на Балканите "

Двамата разискаха задълбочаването на комерсиалното и икономическото съдействие сред България и Хърватия, както и капацитета за поощряване на вложенията и привличането на взаимни вложители .

Перспективни области за партньорство сред българските и хърватските компании са инфраструктурните планове, туризма, хранителната индустрия, осведомителните и телекомуникационните технологии, енергетиката .

" Споделяме общи ползи във връзка с районните инфраструктурни планове. Затова считаме, че построяването на транспортния Коридор № 8 ще бъде от изгода за целия район , в това число и за Хърватия, защото ще даде различен маршрут до Черно море - и по-нататък към Каспийския район и Централна Азия ", изяснява Борисов.

По думите му, " преглеждаме като еднообразно значими плановете за интерконекторна връзка Гърция-България и терминала за полутечен природен газ на хърватския остров Кърк ".

В същия подтекст планът за създаване на газов хъб на територията на България има за цел да сътвори нужната инфраструктура, свързваща газовите пазари на Европейски Съюз със страните от Енергийната общественост (Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина).
 Министерски съвет утвърди съглашението с Европейска инвестиционна банка за интерконектора Гърция-България
Министерски съвет утвърди съглашението с Европейска инвестиционна банка за интерконектора Гърция-България

Така ще се отвори в допълнение трасе към Южния газов коридор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР