Европейската интеграция на Република Северна Македония не се ръководи от

...
Европейската интеграция на Република Северна Македония не се ръководи от
Коментари Харесай

Президентът: евроинтеграцията на Северна Македония не се ръководи от срокове, а от резултати

Европейската интеграция на Република Северна Македония не се управлява от периоди, а от резултати, сподели през днешния ден президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел, представен прессекретариата си. Той добави, че всевъзможни опити да бъде оказван напън върху България са контрапродуктивни и водят до закъснение на процеса.

Президентът подсети, че на всички съвещания на Европейския съвет, в които е взел участие - от май до момента, е провел диалози с всички европейски водачи, както и с водачите на европейските институции за интеграцията на Република Северна Македония. " Искам да им благодаря, тъй като за повторно тази година тематиката за разширението, особено за Република Северна Македония, отпада от дневния ред. Искам да благодаря и за напъните на българската дипломация, тъй че нашите сътрудници най-накрая схванаха къде е същинският проблем ", уточни Румен Радев.

Той акцентира, че " това е проблем, който визира надълбоко фундамента на самия Европейски съюз, а това са полезностите и правилата, които ние изповядваме - човешките права, неналичието на дискриминация ".
Румен Радев уточни също по този начин, че България ще продължи да отстоява освен зачитането на историческите обстоятелства и съхраняването на българското културно-историческо завещание в Република Северна Македония, само че и спазването на правата на македонските българи, които следва да получат ясни конституционни гаранции в тази тенденция.

Инициативата " Източно партньорство " остава приоритет на българската външна политика освен заради географската ни непосредственост със страните от района, с които ни свързват исторически и духовни връзки. Специално в Молдова и Украйна имаме огромна българска историческа общественост и работим за разширяваме на културното и просветително съдействие с тях, сподели още Радев преди началото на шестата среща на върха на самодейността " Източно партньорство ". Форматът за политически разговор и съдействие сплотява държавните и държавни ръководители на страните-членки на Европейски Съюз, както и на Армения, Азербайджан, Грузия, Република Молдова и Украйна.

Румен Радев уточни, че днешната среща протича на фона на усложнена конюнктура, както заради оповестеното отдръпване от страна на Беларус от Източното партньорството през юни тази година, по този начин и поради отправените обвинявания към страната за нарушение на човешките права и потребление на миграционната рецесия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР