Европейската инициатива Нощ на театрите тази година ще бъде на

...
Европейската инициатива Нощ на театрите тази година ще бъде на
Коментари Харесай

Нощта на театрите през тази година ще бъде под мотото "Изправени пред сянката"

Европейската самодейност " Нощ на театрите " тази година ще бъде на 16 ноември. Българското издание ще се организира за дванадесета поредна година, а уредниците избраха " Изправени пред сянката " за главно обръщение. Зад концепцията за " Нощ на театрите " стои Елеонора Роси - сценичен режисьор, актриса и учител по Драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция.

Нейният концептуален проект La Nuitie - The Intercultural Night Of European Theater слага началото на Европейската нощ на театъра.La Nuitie е особено събитие, което чества Европейския спектакъл. По думите на уредниците " Европейска нощ на театъра " е интернационална самодейност, сплотяваща театрални компании от цяла Европа.

" Нощта " е новаторска интерпретация на театралното изкуство, която е ориентирана към развиване на публиките и пълноценното им присъединяване в културния подтекст на всяка от държавите-участнички в плана. Нейната задача е да демонстрира театралната креативност във всички форми, като сплотява креативните промишлености, уголемява театралната мрежа посредством продан на хрумвания и опит, привличайки публики от всички възрасти ", описват те. Много български създатели и тази година застават с лицата си като посланици на самодейността - режисьорите Галин Стоев, Диана Добрева, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматургът Александър Секулов, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те, с изключение на като посетители в обичайния Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски план „ Нощни персонажи ", означават още от екипа. Нощта на театрите е част от Календара на културните събития за 2024 година на Столична Община. Инициативата се реализира и с поддръжката на Министерството на културата. Повече описа пред Радио София Мария Панайотова - представител на " Нощ на театрите " за България: " Идеята на тази европейска платформа е да притегля младите фенове в театралните зали, както и тези, които по принцип вървят на спектакъл, да имат опция да видят нещо по-различно, да отидат а спектакъл в по-различен часови пояс. Да се срещнат с актьорите, да надникнат зад кулисите. Смея да настоявам, че за 12 години успяхме да наложим този модел и на българския сценичен пазар и резултатите са повече от приемливи и много вдъхновяващи за нас, тъй като повече от половин милион фенове влязоха в театралните зали, както и във всички местоположения в които Нощта на театрите съумява да сътвори театрално наличие ", уточни тя. Всяка година уредниците избират по едно главно обръщение. В идното издание то е " Изправени пред сянката ". да не би да предизвестява за надвиснала заплаха?

" Хубавото е, че това обръщение дава поле за доста тълкования. Нашата изходна точка беше, че приготвяме дванадесето издание на самодейността, а 12 е едно число знак на край и начало и отваря нови благоприятни условия. Затова избрахме да създадем равносметка, само че не по общоприетия метод, а като погледнем а нещата през " сянката " ни - другата, в множеството случаи тъмна страна, като сега опитвам както с въображението. Това е по този начин и с действителността, тъй като действително нощта съществува и през сянката ни, а тя, според по какъв начин я използваме може да бъде и супер мощ за нас самите. Стигнахме до посланието " Изправени пред сянката ", поглеждайки към Юнг, само че и към българската традиция за вграждането на сянката в нещо в което виждаме смисъл ", разкри Мария Панайотова.

" Всяка година каним безусловно всички театри да се включат в Нощта на театрите, като самите управления и екипите вземат решение какво наличие да предложат. Съгласно концепцията на самодейността, ние не постановяваме да се включат с избран вид или брой наличие ", добави още тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР