Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята юбилейна, десета

...
Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята юбилейна, десета
Коментари Харесай

През девет нощи в десетата Нощ на театрите

Европейската самодейност Нощ на театрите ще означи своята юбилейна, десета година в България и на 19 ноември ще събере във вълнуващо събитие стотици наличия в десетки български градове, научи ДУМА от Мария Панайотова и Катерина Миланова от фондация " Арт Проджектс ". Организаторите на Нощта се сплотиха към посланието " През девет нощи в десетата ", тъй като " да пътува човек в нощта е ужасно. Луната основава безчет пътеки. И множеството не водят на никое място. Но в останалите нощта е скрила всичките си секрети, цялата си мъдрост. Да минем през девет Нощи ни научи на доста неща. Най-вече, че по време на Нощта си е ужасно... забавно и неповторимо ". 
Едни от най-любимите български създатели застават зад идеята, като за първи път като посланици на самодейността се включват драматургът Александър Секулов, режисьорът Антон Угринов и актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова.  Останалите лица на театралната Нощ са Галин Стоев, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те ще вземат участие в емблематичния план " Нощни персонажи ", който ще сервира нова серия от вълнуващи фотографии. Изложбата на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски ще е в градинката пред Народния спектакъл през ноември.
Над 480 000 са феновете, които се любуваха и преживяваха театралното изкуство в миналите девет издания. Всичко това направи Нощта един от най-мащабните и мощни театрални планове в България. Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2022 година на Столичната община.
Зад концепцията за Нощ на театрите стои Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и учител по драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален проект " La nuitee - The Intercultural Night Of European Theater " слага началото на Европейската нощ на театъра. " La nuitee " е особено събитие, което чества Европейският спектакъл. Провежда се всяка трета събота на ноември.  
Европейска нощ на театъра е интернационална самодейност, сплотяваща театрални компании от цяла Европа, с цел да разпространяват театралното изкуство. Нощта е новаторска интерпретация на театралното пространство с емфатичен учебен детайл, ориентиран към развиване на публиките и пълноценното им културно присъединяване в събитията. Нейната задача е да демонстрира театралната креативност във всички форми, обединявайки хора с отношение към театъра, разширявайки театралната мрежа посредством продан на хрумвания и опит, привличайки публики от всички възрасти. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР