Европейската индустрия е изправена пред множество фундаментални предизвикателства по пътя

...
Европейската индустрия е изправена пред множество фундаментални предизвикателства по пътя
Коментари Харесай

Индустрията на ЕС в търсене на въглеродна неутралност – пътят е труден

" Европейската промишленост е изправена пред голям брой фундаментални провокации по пътя си към декарбонизация.

Драматично високите цени на силата, дружно с разликата в климатичните цели сред огромната упоритост на Европейски Съюз и тези на други участници, подкопава конкурентоспособността на европейската промишленост “. За това предизвестява генералният шеф на Business Europe Маркус Байрер, представен в прессъобщение на Българската стопанска камара.

Резултатите от това на практика водят до деиндустриализация на Стария континент и покачват риска краткотрайното затваряне на фабрики да стане непрекъснато.

Освен това, показва Байрер, законодателства като Закона за понижаване на инфлацията (IRA) и обвързваните с него дотации основават действителен риск от понижаване на вложенията в нисковъглеродни политики от страна на Европейски Съюз и Съединени американски щати. „ В този нерешителен миг е от значително значение Европейски Съюз да усъвършенства капиталовия климат за декарбонизация на промишлеността ", безапелационен е той.

Генералният шеф на Business Europe е безапелационен, че индустрията на Европейски Съюз е изправена пред голямо предизвикателство във връзка с декарбонизацията и незабавно се нуждае от принадлежности като фонда за нововъведения ETS за използване на нисковъглеродни решения и създаване на бизнес модели към тях.

Точно противоположното

Но финансовите министри на Европейски Съюз се пробват да създадат тъкмо противоположното, счита Байрер, предлагайки да се пренасочат средствата, предопределени за Фонда за нововъведения, за финансиране на разноските на RePowerEU. По този метод значително се деактивира един от дребното принадлежности, отдадени на поддръжката за новаторски нисковъглеродни решения, които се създават и внедряват от промишлеността в Европейски Съюз, показва Маркус Байрер и прибавя, че ангажираните страни би трябвало да се откажат от тази концепция.

Фондът за нововъведения е една от най-големите стратегии за финансиране на новаторски нисковъглеродни технологии, припомня формалният уебсайт на Европейски Съюз. В рамките на интервала 2020-2030 година фондът ще обезпечи към 10 милиарда евро за стартиране на пазара на новаторски нисковъглеродни технологии, целящи да показват индустриални решения и да поддържат прехода към въглеродно неутрална Европа.

Целта на програмата е да се помогне на бизнеса да влага в чиста сила и индустрия, с цел да подтиква икономическия напредък, да сътвори работни места, устойчиви на бъдещите провокации и, в последна сметка да укрепи европейското софтуерно водачество в международен мащаб.

Позицията на Маркус Байрер е следващо доказателство, че пътят на европейската промишленост към въглеродна индиферентност е сложен и посипан с клопки. Предизвикателствата са доста, само че крайната цел си заслужава. В последна сметка тя е бъдещето на човешкия тип.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР