Европейската гаранция за детето е изключителен приоритет за Министерството на

...
Европейската гаранция за детето е изключителен приоритет за Министерството на
Коментари Харесай

Зам.-министър Кръстев: Европейската детска гаранция е инструмент за устойчива подкрепа на ранното детско развитие

Европейската гаранция за детето е извънреден приоритет за Министерството на труда и обществената политика.

В обновените национални цели по Европейския дирек за обществените права е планувано до 2030 година броят на децата, които живеят в риск от беднотия и обществено изключване да намалее с над 197 000. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Иван Кръстев по време на национална кръгла маса на тематика „ Устойчивост на патронажна грижа за бременни дами и деца до 2 години от уязвими групи “, проведена от Тръста за обществена опция. Според него поставената цел за понижаване на детската беднотия изисква голямо публично ангажиране. 

„ Ако желаеме да имаме просперираща страна и развита стопанска система, би трябвало да се преборим с един от главните бичове – детската беднотия и общественото изключване измежду децата, които не престават да бъдат главния и основен проблем пред българската страна при започване на 21 век “, акцентира Кръстев. Той напомни, че в партньорство с УНИЦЕФ България осъществя пилотен план под егидата на Европейската гаранция за детето. Проектът обгръща областите Стара Загора, Сливен и Бургас. Целта на плана е да бъдат тествани новаторски подходи и да бъдат създадени национални проекти за деяние за понижаване на детската беднотия и превъзмогване на казуса със систематичната неравнопоставеност, изключително при уязвимите групи. В реализацията на плана са ангажирани всички заинтригувани страни на локално равнище. „ Този метод дава резултати в изискванията на многоизмерни рецесии и смяна в разнообразни процеси в страната и света “, добави зам.-министърът.

Зам.-министър Иван Кръстев посочи, че в идващия програмен интервал 2021-2027 година по Програма „ Развитие на човешките запаси “ са планувани над 860 млн. лева, с които ще бъдат подкрепени разнообразни действия за обществено включване. Основен фокус на ограниченията ще продължи да бъде ранното детско развиване, само че и разрешаване на проблемите на ромската общественост. Зам.-министърът акцентира, че методът в поддръжката за децата и фамилиите би трябвало да бъде интегриран.

„ Новото предизвикателство пред нас е рецесията с украинските бежанци, защото близо 40% от украинските жители на територията на страната са деца “, съобщи още Кръстев. Той увери, че структурите на Министерство на труда и обществената политика всекидневно работят на терен, оказвайки освен финансова поддръжка на украинските жители, само че и посредством прилагане на обществени услуги, психическо подкрепяне, консултиране и друга поддръжка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР