Европейската футболна централа УЕФА публикува разяснения относно новия формат в

...
Европейската футболна централа УЕФА публикува разяснения относно новия формат в
Коментари Харесай

УЕФА разясни новия формат на евротурнирите от сезон 2024/25

Европейската футболна централа УЕФА разгласява уточнения по отношение на новия формат в европейските клубни шампионати, който ще влезе в действие от идващия сезон 2024/25.

Съгласно новите промени в главната част на трите съревнования - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите - ще вземат участие по 36 тима. Досега техният брой беше 32, като участниците бяха разпределяни в осем групи от по четири отбора.

В новия формат обаче групова фаза отпада и всички сформира ще вземат участие общо класиране, само че въпреки всичко ще бъдат разпределени в урни - по четири в Шампионската лига и Лига Европа и шест в Лигата на конференциите.

Отборите в първите две надпревари ще играят по осем мача против осем разнообразни противници, като ще имат по два дуела - по един вкъщи и един като посетител против представители на всяка една от четирите урни. В същото време в третата по мощ евронадпреварата отборите ще имат по един среща против състав от всяка от шестте урни.

Presenting the new format from 2024/25...

What will change, what will stay the same, what it means for fans
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague)

По новия правилник към етапа на елиминациите ще не престават първите 24 тима във всеки от трите шампионата. Първите осем в таблицата ще имат обезпечено място в осминафиналите, а тези сред 9-о и 24-о място ще играят в плейофния кръг.

От осминафиналите нататък надпреварите резервират сегашния си правилник - мачове на разменено посещение в осминафиналите, четвъртфиналите и полуфиналите и край в един дуел.

Мачовете от първата фаза на Шампионската лига и Лига Европа ще се организират от септември до януари, до момента в който тези в Лигата на конференциите ще бъдат от септември до декември.

Всеки шампионат обаче ще има своя извънредна седмица, в която няма да има срещи от другите две съревнования. В извънредния интервал на Шампионската лига дуелите ще бъдат във вторник, сряда и четвъртък, в този на Лига Европа - в сряда и четвъртък и в този на Лигата на конференциите - единствено в четвъртък.

В останалите седмици от календара се резервира настоящето систематизиране - мачовете от най-престижния европейски клубен шампионат остават във вторник и сряда, до момента в който тези от другите две надпревари са в четвъртък.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР