Европейската бирена индустрия върви нагоре. Това показват нови данни, публикувани

...
Европейската бирена индустрия върви нагоре. Това показват нови данни, публикувани
Коментари Харесай

Европейската бирена индустрия върви нагоре, а България е на 15-о място по производство на бира

Европейската бирена промишленост върви нагоре. Това демонстрират нови данни , оповестени от Пивоварите на Европа /Brewers of Europe/. Производството и потреблението на бира последователно се връщат към равнищата от 2019 г . Резултатите на бранша бяха показани в Брюксел на 10-ото издание на форума „ Бирената промишленост в интерес на Европа “ /Beer Serves Europe/, който събра повече от 250 представители на европейските институции, националните бирени асоциации, бизнеса и фенове на пивото.

Според данните в годишния отчет на Пивоварите на Европа се усилват пивоварните в Европейския съюз /ЕС/, като от 9500 през 2021 година броят им е повишен до 9680 през 2022 г . Тази наклонност към момента не е на равнищата от края на предходното десетилетие, когато броят им нарастваше с хиляди годишно, само че все пак е знак за резистентен напредък и нововъведения в бранша. С най-вече пивоварни отново е Франция с впечатляващите 2500 обекта , от които 2300 са микропредприятия. След нея е Германия с 1507 пивоварни . Най-много работни места обезпечава точно немският бирен отрасъл, където се трудят 27 916 души.

По време на форума ръководителят на бирения клуб на Европейския парламент /ЕП/, евродепутатът Иван Щефанец , акцентира, че пивоварният отрасъл продължава да има сериозен принос за възобновяване на стопанската система на Стария континент.

„ В бирената промишленост непосредствено са заети 2.6 милиона души. Всяко работно място в нея основава още 16 по веригата на доставките и в сегментите на туристическия и ресторантьорски бизнес “, добави той и разяснява, че ще продължи да се бори в Екологичен потенциал да бъдат одобрявани по-справедливи регулации за пивоварния бранш.

Зелените нововъведения , общественият принос и устойчивото развиване не престават да са в центъра на вниманието на бирения отрасъл във всички европейски страни. Българските пивоварни компании се отличават като едни от най-активните в използването на практиките на кръговата стопанска система и екологичната отговорност . Само за последните 3 години вложенията в зелени нововъведения в пивоварните у нас надвишават 60 милиона лв., а над 12 милиона са вложени за развиване на човешките запаси и здравословните условия на труд.

„ Изключително сме задоволени и горди, че през последната нелека година, точно поради представянето си като виновни работодатели и производители, бирените компании в страната не престават да имат мощно утвърждение от страна на сънародниците ни “, разяснява изпълнителният шеф на Съюза на пивоварите в България /СПБ/ Ивана Радомирова , допълвайки, че високият рейтинг е по редица критерии и биреният отрасъл у нас е с най-висока известност в Европа след Чехия.

Според годишния отчет на Пивоваите на Европа, над 358 милиона хектолитра бира са създадени в страните на Европейски Съюз през 2022 година по отношение на 344 милиона хектолитра през 2021 г . Загриженост у всички буди фактът, че общо на европейско равнище има съществено покачване на индустриалните разноски в пивопроизводството. В средата на 2023 година те са с над 20% по-високи, в сравнение с през 2019 година Съчетани с внезапното повишаване на разноските за доставки и логистика, тези условия забавят динамичния напредък на сектора и най-много на износа, който в огромна степен способства за добавената стойност на бирената промишленост в Европа.

Традиционно Германия остава най-големият европейски производител на питие с 87 830 000 хектолитра , следвана от Испания и Полша. По произвеждане на бира България е на 15-о място в Европейски Съюз, което значи, че по този индикатор родната пивоварна промишленост се е изкачила с две места нагоре спрямо предходната година.

Продажбите на бира в Европейски Съюз са се нараснали и надвишават 317 милиона хектолитра през 2022 година по отношение на 301 милиона хектолитра през 2021-ва . По този индикатор Германия още веднъж е преди всичко със 79 100 000. На второ и трето място в Европейски Съюз отново са Испания и Полша, надлежно с 42 300 000 и 34 730 000 хектолитра. България за поредна година е на 13-то място по продажби на бира. През 2022 година в страната са продадени 5 230 000 хектолитра, което е с 80 000 повече от продажбите през 2021 година Белгия продължава да е най-големият експортьор на питие с 16 390 000 хектолитра .

Европейският пазар на бира все по-активно предлага извънредно разнообразна гама от почти 50 000 марки и асортимента . За никого не е изненада, че все по-силно се развива и портфолиото на безалкохолните пива , представляващи повече от 5% от европейския пивоварен пазар. Според най-новите изследвания сега близо 70% от европейците към този момент са пили от тях. Според специалистите точно безалкохолните бири ще бъдат моторът в бъдещото развиване на категорията, изключително за потребителите във възрастовата група сред 19 и 30 години, които от ден на ден се стремят към деен и здравословен метод на живот.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР