Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) стана поредната институция,

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) стана поредната институция,
Коментари Харесай

ЕБВР понижи прогнозата си за ръст на българската икономика до 2.5%

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) стана следващата институция, която поради войната в Украйна. Тя залага на действителен растеж на българския Брутният вътрешен продукт от 2.5% тази година вместо 2.8%, каквато беше мартенската ѝ прогноза. По-рязка е проверката за идната година - с 0.6 пункта надолу до 3%. Подобна е картината и при останалите страни от Югоизточна Европа, за които прогнозите приблизително са намалени с 0.2 и 0.7 пункта до 2.6% и 3.2% надлежно за тази и идната година.

Това е първата макроикономическа прогноза на огромна институция откогато Русия спря доставките на газ за България и Полша. По-ниският растеж се дължи на следствията от войната в Украйна и повишаващите се цени на храните и горивата. Очакванията на Европейска банка за възстановяване и развитие за българската стопанска система се приближават до и от април, които залагат на малко по-висок растеж от 2.6%, и съответствува изцяло с прогнозата на KBC Group. При бързо нормализиране на инфлацията и постоянни вложения е допустимо България да доближи и по-висок растеж, споделят от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Анализаторите на банката регистрират, че българската стопанска система ще се забави след достигнатия предходната година растеж от 4.2%, който е пристигнал основно от крайното ползване и макар спада на вложенията. Туризмът се е възстановил едвам на 57% от равнищата си от 2019 година, отбелязва институцията. Индустрията е посочила мощно възобновяване, само че в този момент още веднъж е изложена на риск заради прекъснатите вериги на доставки от Русия., проектите на държавното управление за огромни обществени вложения могат да се сблъскат с ограничавания потенциал за тяхното асимилиране. Очаква се да има действителни резултати върху стопанската система от 2023 година
Реклама Централна и Югоизточна Европа - измежду най-засегнатите
Прави усещане, че Централна и Югоизточна Европа претъпяват най-голяма проверка след Източна Европа, където е Украйна. Но макар че упованията на Европейска банка за възстановяване и развитие за Централна Европа и Балтийските страни са намалени почти с толкоз, колкото и тези за България, те отново остават по-високи със заложен растеж от 3.2% за тази година. Толкова е предстоящата стойност и за Западните Балкани. Прогнозата за страните от района на Кавказ е за спад от 18.4% тази година основно заради упования срив от 30% на украинския Брутният вътрешен продукт. Според банката стопанската система на Украйна може да нарасне с 25% следващата година, в случай че стартира огромна реорганизация. Това обаче зависи от продължителността на войната и геополитическата конюнктура след нея.
Инфлацията е максимален проблем за бедните страни
Поскъпването на храните и горивата в допълнение подклаждат инфлационното напрежение, подбудено от възобновяване от пандемията. През март инфлацията в страните, където Европейска банка за възстановяване и развитие оперира, е достигнала приблизително 11.9%, (измерена посредством ХИПЦ). С най-висока инфлация е Турция - 70%, следвана от Молдова, Литва и Естония с по над 15%. Високите цени на храните и енергийните първични материали са изключително тежки за страните с ниски приходи като България, Румъния, Армения и Молдова, защото разноските за тези артикули заемат по-голяма част от бюджетите на семействата там. България има фискалната опция да предприеме краткосрочни ограничения за намаляване на ценовия растеж заради ниските равнища на дълг в страната, отбелязва Европейска банка за възстановяване и развитие.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР