Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя 25 милиона

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя 25 милиона
Коментари Харесай

Европа дава 36 милиона евро за проекти в Румъния и Хърватска

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) дава 25 милиона евро заем на Румъния. Заемът отива при Compania de Apa Oltenia, районен воден оператор в областите Долж и Горж, написа SeeNews.

Compania de Apa Oltenia ще получи еквивалент на сумата в румънски леи. Компанията ще употребява постъпленията от заема за съфинансиране на инфраструктурен план за отпадни води. Проектът ще бъде съфинансиран от кохезионните фондове на Европейски Съюз и районната капиталова стратегия за водоснабдяване на Румъния, която е в размер на 374,62 милиона евро.

Над 400 000 румънски жители, живеещи в окръзите Долж и Горж, ще се възползват от инвестицията за възстановяване на услугите за водоснабдяване и отпадъчни води. Това ще понижи загубите на вода с над 3,2 милиона кубически метра годишно, осведоми банката в известие.

В допълнение към финансирането от своите кохезионни фондове, Европейски Съюз дава техническа помощ на стойност 50 000 евро, с цел да помогне на водния и канализационния оператор да обезпечи непрекъсната успеваемост, резистентност и положително ръководство на активите.

Финансирането на Compania de Apa Oltenia е част от рамката на механизма за устойчива водна инфраструктура на Европейска банка за възстановяване и развитие - SWIFT.

Към днешна дата Европейска банка за възстановяване и развитие към този момент е финансирала 24 водни оператори в Румъния, като е предоставила общо 330 милиона евро заеми. Банката също по този начин е мобилизирала над 2 милиарда евро от финансирането от Европейски Съюз за оборудванията за водоснабдяване и отпадни води в страната.
 Сърбия строи метрото на Белград с заем от 580 милиона евро
Сърбия строи метрото на Белград с заем от 580 милиона евро

Откъде ще вземе заема западната ни съседка?

Хърватия също ще получи финансиране за развиването на инфраструктурни планове. Предстои пристанището Mrtvaska на известния остров Лошин да бъде разширено.

Проектът е на стойност 81,5 милиона куни, или 11 милиона евро, и ще бъде подсилен от кохезионните фондове на Европейския съюз, оповестиха от транспортното министерство на Хърватска.

Договорът за финансиране на плана беше подписан предходната седмица. Тогава Европейски Съюз даде 69 милиона куни по отношение на общите разноски, а държавният бюджет способства за остатъка от сумата.

Проектът ще даде опция на пристанището Mrtvaska да построи нов пристан и вълнолом, което ще защищити акостиралите кораби от ветрове и талази. По този метод ще се усили сигурността на морския превоз. Освен това е планувано и построяването на две фериботни рампи и нови зони за придвижване в границите на пристанището, което ще увеличи потенциала му за обработка.

Проектът е част от по-широка самодейност на държавното управление в Загреб и Европейски Съюз, в границите на която са заделени над 709 милиона куни за възстановяване на пристанищната инфраструктура на Хърватия. 85% от сумата ще бъде обезпечена от кохезионните фондове на Европейски Съюз.
 Хърватия желае да купи 12 изтребителя до края на 2020-а
Хърватия желае да купи 12 изтребителя до края на 2020-а

Предстои Загреб да започва процедурата
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР