Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си
Коментари Харесай

ЕБВР повиши прогнозата си за българската икономика

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) увеличи прогнозата си за българската стопанска система за 2023 година Институцията чака стопански напредък на България тази година от 1,6%, което е второ следващо нарастване с 0,3 пункта след прогнозата от месец май. Това излиза наяве от отчета за районните стопански вероятности на банката.

Подобрената прогноза за 2023 година, даже на фона на по-слабото ползване, отразява по-голямото доверие от страна на вложителите за възстановяване на политическата непоклатимост.

Европейска банка за възстановяване и развитие чака още през 2024 година брутният вътрешен артикул (БВП) на България да нарасне с 2,6%, което обаче е с 0,3 процентни пункта под предходната прогноза. Това ускорение на действителния стопански напредък ще бъде подкрепено от по-умерена инфлация, засилено асимилиране на еврофондове и нараснало търсене на експортни артикули.

Рисковете пред прогнозата са още един потрес за цената на силата и продължителната уязвимост на основни търговски сътрудници, до момента в който политическите опасности остават високи, отбелязва Европейска банка за възстановяване и развитие.

Брутният вътрешен продукт на България набъбна с 3,4% през 2022 година, само че от началото на тази година стопанската система дава знак на икономическо изстудяване, провокирано от по-скромно ползване и по-слаб експорт.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР