Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча на ЕК да разреши

...
Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) препоръча на ЕК да разреши
Коментари Харесай

ЕМА препоръча на ЕК да разреши два препарата срещу COVID-19

Европейската организация за медикаментите (ЕМА) предложи на Европейска комисия да позволи два препарата за лекуване на COVID-19. Става дума за медикаментите Ronapreve и Regkirona – моноклонални антитела, които ще са първите по рода си, които получават публично позволение за приложимост. Това оповестиха от европейския регулатор.

Моноклоналните антитела се вливат непосредствено със системи в човешкия организъм.

Регулаторът предлага разрешаването на Ronapreve за възрастни и деца над 12 кг (които би трябвало да са най-малко 40 кг), които не се нуждаят от спомагателен О2 и които са в риск от затруднения или тежки форми на болестта.

По отношение на Regkirona, комитетът за хуманна медицина към ЕМА предлага той да се употребява за пълнолетни и възрастни над 18 година, които не се нуждаят от спомагателен риск и които са в риск от усложняване на инфекцията. Препоръките ще бъдат изпратени на Европейска комисия, която да оторозира използването на двата препарата в границите на Европейски Съюз.
свързани новини3172на 03.11.2021
Ronapreve и Regkirona са първите моноклонални антитела, които получават позитивна оценка от европейския регулатор и се причисляват към листата с артикули против COVID-19, които се предлагат за лекуване на COVID-19 – първите две медикаменти, откакто Remdesivir беше позволен за приложимост през юни 2020.
Какъв е механизмът им на деяние

Моноклоналните антитела са протеини, които са направени да се свързват със спайк протеина (S - протеина) на SARS-CoV-2. Този спайк протеин е от главните оръдия на самия вирус, с който навлиза в човешките кафези.

Изводите на ЕМА са, че лекуването с моноклонални антитела фрапантно понижават хоспитализациите и смъртните случаи от COVID-19 при пациенти с висок риск от тежка форма на заболяването. Друго проучване демонстрира, че Ronapreve понижава шансът за заразяване, в случай че член на семейството е инфектиран с вируса.

Профилът на сигурността на двата препарата е „ приемлив “, допълват от ЕМА, като се рапортуват дребен брой реакции, свързани с вливането на моноклоналните антитела.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР