Европейската агенция за лекарства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата

...
Европейската агенция за лекарства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата
Коментари Харесай

Кунчев: Нашето решение е да се използва ваксината на Янсен без ограничения

 Европейската организация за медикаменти (ЕМА) даде зелена светлина за използването на имунизацията на " Янсен ". България изчакваше формалното мнение, с цел да реши дали да стартира да ползва препарата на " Джонсън и Джонсън ". Това заяви на брифинг след съвещание на Националния имунизационен щаб основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Би било добре имунизацията на " Янсен " да се употребява при групи, където ще е по-трудно да намерим хората за втора игла ", сподели още той.

И добави: " Смятаме да насочим част от имунизацията към туристическата промишленост, да стартираме имунизацията преди старта на сезона, защото имунизацията е еднодозова и може да се издаде документ незабавно след нея. Публикуван е графика на работа за имунизационните пунктове ".

Доц. Кунчев удостовери, че ще бъдат отворени още веднъж зелените коридори за имунизация. Той обаче отхвърли да предвижда какво ще е желанието за имунизация към празниците.

През идващите седмици ще има главно доставки на РНК ваксини, заяви на брифинга шефът на Агенцията по медикаменти Богдан Кирилов.

Днес в България дойдоха 138060 дози от имунизацията против COVID-19 на производителя " Пфайзер " - " Байонтек " и 14400 дози от имунизацията на " Астра Зенека ". Доставените количества незабавно са разпределени към районните здравни инспекции в страната.

Следващата доставка на ваксини против COVID-19 се чака в сряда, 28 април, от производителя " Джонсън и Джонсън " – 12 000 дози.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР