Европейската агенция по лекарствата обяви, че е възможна връзка между

...
Европейската агенция по лекарствата обяви, че е възможна връзка между
Коментари Харесай

Европейската агенция по лекарствата предупреди за нов страничен ефект на ваксината на Johnson & Johnson

Европейската организация по медикаментите разгласи, че е допустима връзка сред редки случаи на формиране на кръвни съсиреци в дълбоките вени след имунизация с препарата против ковид на Johnson & Johnson, съобщи Ройтерс.

Регулаторът предложи това да бъде включено в документите към имунизацията като непряк резултат.

Освен това Европейската организация по медикаментите поучава имунната тромбоцитопения също да бъде добавена като нежелана реакция с незнайна периодичност в листовките на имунизациите против новия ковид на Johnson & Johnson и на AstraZeneca.

Двата препарата се свързват с доста рядката композиция на кръвни съсиреци и невисок брой тромбоцити, известна като тромбоза със синдром на тромбоцитопения.

Ваксините на Johnson & Johnson и на AstraZeneca са създадени въз основата на безвредни векторни вируси, които карат човешките кафези да създават протеин, като вследствие на това се покачва имунитетът против бъдещи коронавирусни инфекции.

Според европейския регулатор новото, евентуално животозастрашаващо положение на формиране на кръвни съсиреци, известно като венозна тромбоемболия би трябвало да бъде включено в документите към имунизацията на Johnson & Johnson настрана от тромбозата със синдром на тромбоцитопения.

Венозната тромбоемболия нормално стартира с формиране на съсирек във вена на крайник, ръка или слабините, който потегля към белите дробове и блокира кръвоснабдяването там.

И без сложена ваксина против новия ковид това заболяване най-често се предизвиква от пострадване или липса на придвижване при лежащоболни пациенти. Противозачатъчните хапчета и разнообразни хронични положения също се считат за рискови фактори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР