Европейската агенция по храни и лекарствата и седем страни в

...
Европейската агенция по храни и лекарствата и седем страни в
Коментари Харесай

Започва ваксинацията с Янсен - от туристическия бранш и ромите

Европейската организация по храни и медикаментите и седем страни в Америка са взели решение имунизацията " Янсен " ( " Джонсън и Джонсън " ) да се употребява без ограничаване. България стартира имунизацията с имунизацията на " Джонсън и Джонсън ", от която се чакат след сряда 14 000 дози, на хората от туристическия отрасъл.

Това стана ясно на брифинг пред Министерство на здравеопазването през днешния ден след среща на Ваксинационния щаб.

Здравният епидемиолог доцент Ангел Кунчев изясни: " Ваксината на Янсен ще се популяризира по всички вероятни канали - първо към туристическата промишленост, с оглед oа се обзет 80 000 души преди старта на летния сезон, повода да са с преимущество e, че е еднодозова ".

Той изясни, че тя няма да бъде разпределяна по РЗИ, джипита и лечебни заведения със зелени коридори, защото е в дребни количества. Вероятно след туристическия отрасъл, тя ще се употребява за ромското население, за което има проект сметки да има имунизационни пунктове, защото там ще е по-трудно да се намерят хората за втора ваксина.

Директорът на Изпълнителна организация по медикаментите Богдан Кирилов също разяснява, че е изработен изчерпателен разбор и мнението на институциите е, че имунизацията може да бъде ползва в сходство с използването й. Той даде образец - единствено 1 случай на 10 милион имунизирани с тежък непряк резултат, което не дава съображение да се разпознават рискови групи. От през днешния ден от Германия, Испания, Австрия, Унгария, Чехия започват имунизирането с " Янсен " без ограничаване. Но информацията се следи, защото се трансформира динамично, изясни още Кирилов.

Стана ясно още, че към този момент е оповестен графикът за " зелените коридори " на страницата на Министерство на здравеопазването, общо 26, 4-ри в столичните лечебни заведения - Пирогов, ВМА, Св. Анна, Александровска, огромна част от тях ще работят и почивните дни. Основните ваксини в тях ще са на " Астра зенека " и " Пфайзер ", като количествата от " Модерна " са доста малко и няма по какъв начин да се разпредели във всички области, " тъй като се получават смешни количества ", сподели още Кунчев.

При имунизацията на " Янсен " има лек превес на обявените нежелани реакции, каквито са за имунизацията на " Астра зенека ", само че няма ограничавания.

Относно това дали има доста искащи за имунизацията на " Пфайзер ", здравните управляващи удвояват количествата през май, очетворяват през юни, по тази причина терзания по количествата към този момент няма, проблем остава да се убедят всички да се имунизират ", изясни Кунчев. Минимум половината ваксини са при джипитата - 138 000 са пристигнали през днешния ден от " Пфайзер ", 270 000 идната седмица. 3.5 милиона се чакат до второ тримесечие, 120 000 от " Модерна ". За " Астра зенека " се предлага на всеки, който си е направил първа доза, да си направи и втора доза. Да, има рекомендация за нараснало внимание, най-много за хора, които са имали тромбов проблем, изясни Ангел Кунчев.

" Ваксинационният щаб горещо предлагаме да се приключи имунизацията с това, което е стартирано ", безапелационен е той. Вторите дози на " Астра зенека " излизат като график при започване на май. Кунчев желае да започва информационна акция, в която да стартира да се убеждават българските жители да се ваксинират по пътя на Израел и Арабските емирства, където няма нито един умрял човек.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР