Eвропейската агенция Европол съобщи, че разбиването на Encrochat - нелегална

...
Eвропейската агенция Европол съобщи, че разбиването на Encrochat - нелегална
Коментари Харесай

След разбиването на Encrochat: Над 6500 ареста и 900 млн. евро в активи

Eвропейската организация Европол заяви, че разбиването на Encrochat - незаконна компания, предлагаща на нарушители сигурни криптирани връзки, е довело до над 6500 ареста и 900 милиона евро в иззети активи.

Системата е имала към 60 000 консуматори, когато е била ненадейно закрита през юни 2020 година, а чиновниците на правоприлагащите органи са прихващали връзките на потребителите в продължение на месеци по-късно, обявиха още от Европол, представени от Reuters.

Едва през днешния ден (27 юни Европол направи първи обществен обзор на резултатите от акцията, която е " провокирала потрес измежду проведените незаконни групи в Европа и отвън нея ".

Полицията е анализирала над 115 милиона " престъпни диалози ", което е помогнало за предотвратяването на " принуждение, опити за убийства, корупция и трафик на опиати ".

От организацията оповестиха, че следствията, провокирани от акцията, до момента са довели до конфискуването на 100 тона кокаин, 30 милиона " химически опиати ", близо 1000 транспортни средства, стотици парцели и десетки лодки и самолети.

Не се оповестяват детайлности дали самите притежатели на Encrochat са задържани.

Частични резултати от следствия, свързани с Encrochat, към този момент бяха оповестени от френската, холандската и английската полиция през 2020 година и от немската през 2021 година

Encrochat продаваше модифицирани мобилни устройства с Android за към 1000 евро всяко и начисляваше на потребителите огромни абонаментни такси с обещанието, че връзките им ще останат криптирани и секрети.

Компанията беше закрита ненадейно през юни 2020 година, откакто неидентифицираните ѝ оператори явно схващат, че са компрометирани. Европол съобщи, че компанията е насочвала криптираните връзки през сървъри във Франция.

" В последна сметка е било допустимо да се сложи техническо устройство, което да надвиши техниката за криптиране и да получи достъп до кореспонденцията на потребителите ", обясниха от Европол.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР