Европарламентът започна спешна процедура за снемане на имунитета на двама

...
Европарламентът започна спешна процедура за снемане на имунитета на двама
Коментари Харесай

ЕП снема имунитети заради Катаргейт

Европарламентът стартира незабавна процедура за снемане на имунитета на двама евродепутати в границите на следствието за корупция, замесващо Катар, съобщи Българска телеграфна агенция. Двамата депутати са италианецът Андреа Коцолино и белгиецът Марк Тарабела, част от парламентарната група на " Социалистите и демократите ". Те са обект на следствието, довело до ареста на зам.-председателката на Екологичен потенциал Ева Кайли на 9 декември. Задържани бяха още Францеско Джорджи - сътрудник на Кайли и парламентарен помощник на Коцолино, някогашният евродепутат и италиански социалист Пиер Панцери, и Николо Фига-Таламанка - началник на неправителствена организация. Те бяха задържани поради принадлежност към незаконна организация, пране на пари и корупция, а абсурдът разтресе Европейски Съюз и породи напрежение с домакина на Световното състезание по футбол Катар.
Кайли не можа да се възползва от парламентарния си имунитет при ареста й, тъй като в жилището й бяха открити чанти с пари, а на 13 декември тя бе отстранена от зам.-председателския пост на Екологичен потенциал. Разследващите откриха и конфискуваха общо 1,5 млн. евро в брой в жилищата на Панцери и Кайли, както и в куфар, превозен от бащата на Кайли.
" В отговор на искане от белгийските правосъдни управляващи задействах незабавна процедура за повдигане на имунитета на двама членове на Екологичен потенциал. Няма да има никаква безотговорност, безусловно никаква ", съобщи председателката на Екологичен потенциал Роберта Мецола. Тя акцентира, че Европарламентът е на страната на закона и че ще направи всичко, с цел да се бори против корупцията.
На идната пленарна сесия на 16 януари Мецола ще осведоми публично Екологичен потенциал за настояването за имунитета на двамата депутати. След това парламентарната комисия по правосъдни въпроси ще прегледа настояването й. Накрая ще има гласоподаване в пленарна зала. Процедурата би трябвало да завърши на 13 февруари.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР