Европарламентът даде днес двуседмичен срок на Европейската комисия да предложи

...
Европарламентът даде днес двуседмичен срок на Европейската комисия да предложи
Коментари Харесай

Със заплаха за съд Европарламентът даде 2-седмичен ултиматум на ЕК

Европарламентът даде през днешния ден двуседмичен период на Европейската комисия да предложи механизъм за обвързване на върховенството на закона с отпущането на еврофондове. С 506 гласа „ за ", 150 гласа „ срещу " и 28 гласа „ въздържал се "  евродепутатите означават, че новият инструмент за отбрана на бюджета на Европейски Съюз би трявало да е в действие от 1 януари 2021 година и да се ползва и за фондовете за възобновяване. Въпреки това Комисията не е предложила никакви ограничения според новите правила и не е спазила крайния период 1 юни, даден от Парламента в , за завършване на насоките за използване на регламента. Това " съставлява задоволително съображение за предприемане на правни дейности против Комисията според член 265 от Договора за действие на Европейски Съюз ", декларират те, което значи, че ще сезират Съда на Европейски Съюз в Люксембург за безучастие на Европейска комисия.

Рискът от корист с бюджета на Европейски Съюз в страните членки е повишен, а обстановката в региона на върховенството на закона се утежнява, акцентират евродепутатите, и разпореждат на ръководителя Давид Сасоли да призове Еврокомисията най-късно в период до две седмици от приемането на актуалната резолюция, да " извърши отговорностите си " по новия правилник. За да бъде квалифициран, " в това време Парламентът неотложно стартира нужната подготовка за възможни правосъдни производства против Европейска комисия ".

 в региона на върховенството на закона, предопределен да пази средствата на Европейски Съюз против възможна корист от страна на държавните управления на страните от Европейски Съюз, влезе в действие на 1 януари 2021 година При новите правила, обаче, не са препоръчани съответните ограничения. Европейският съвет  от Комисията да забави използването им, тъй че страните членки да могат да го оспорят пред Съда на Европейски Съюз (Полша и Унгария сториха това на 11 март 2021 г.) и Комисията да може създаде съответни насоки за използване.
В , призната през март 2021 година, Европейският парламент още веднъж посочи, че заключенията на Европейския съвет по този въпрос нямат правно деяние, и дефинира 1 юни като краен период за приемането на насоките, само че и той не бе спазен от Европейска комисия. Еврокомисията се оправда, че чака решение на Съда на Европейски Съюз до дни по жалбата на Полша и Унгария против новите бюджетни правила. Комисията означи, че към този момент е подготвена с първите набелязани стъпки, само че избира да изчака правосъдното мнение.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР