Европа забранила на българските собственици в района на Калиакра да

...
Европа забранила на българските собственици в района на Калиакра да
Коментари Харесай

Трите лъжи в скандала Калиакра

Европа забранила на българските притежатели в региона на Калиакра да разорават, залесяват, да основават трайни насаждения, плодови и зеленчукови култури... Това са нелепости. Но това е тематиката, която изкара на митинг жители от общините Каварна, Шабла и Балчик. Блокиран беше основният път от румънската граница към Варна. За всичко това са отговорни зелените неправителствени организации, а пък тоталната възбрана за земеделие в района разчиства терена за изследвания за шистов газ... Това са още по-големи нелепости, само че това слушат българите - от медиите, от ръководещите и от опозицията.

Всъщност става дума за решение на Европейския съд поради нарушавания на България. Става дума за ограничавания в една относително дребна зона и за съответни нарушавания на правото на Европейския съюз. Поредицата от подправени вести по тематиката обаче може да обслужи един или различен преходен интерес, може да се употребява за офанзива против един или различен преходен съперник. Но главният резултат от нея е много по-значим – в главите на българите Европа се постанова като нещо неприятно и безсрамно, което не разрешава на хората какво ли не, и от което имаме единствено щета, а не изгоди. А това просто не е правилно.

Случаят „ Калиакра “

Преди десетина години българското държавно управление е позволило в предпазени зони в региона на Калиакра да се изградят разнообразни обекти, а това е в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз. После неправителствени организации завеждат дело в съда на Европейски Съюз и съдът осъжда България – нарушаваш разпоредбите, получаваш присъда. След което стартират договаряния и България договаря с Европейската комисия „ да не бъдат премахвани построените досега вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в предпазената зона ", само че в подмяна на това да наложи „ възбрана за издаването на нови позволения за всякакво строителство на територията ". Конкретната присъда е за действително съществуващи шест плана за ветрогенератори и един за голф игрище. После Министерството на околната среда и водите издава въпросната заповед за възбрана на строителство, както и за ограничавания за земеделска активност, само че единствено в „ Комплекс Калиакра “ - дребна зона от над 20 кв. км, множеството от които са държавна и общинска благосъстоятелност. И заради това, че са характерен тип степи, те на процедура не се употребяват за земеделие – просто не раждат нищо.

Фалшивите вести

Съобщението на екоминистерството не е задоволително съответно и към него няма приложена карта. Новината заживява личен живот под формата „ Забраняват земеделието в цяла крайморска Добруджа “. Започват митинги, блокират се пътища. И всичко наподобява целесъобразно – в случай че някой ти забрани да използваш земята си, несъмнено, че ще протестираш. Да, но не е по този начин – никой не не разрешава нищо на притежателите в крайморска Добруджа. Министерството на околната среда обаче не прави нужното, с цел да обясни недоразумението. Или просто не желае.

Втората подправена вест се подема на драго сърце от най-големите медии – очертаването на картите на предпазените зони по Натура 2000 било направено от неправителствени зелени организации – значи те са отговорни. Министърът на околната среда Нено Димов дава всичко от себе си да насочи гнева в тази посока – те са създали по този начин, че да „ пазят пилците, а не поминъка на хората “. Както към този момент стана ясно, поминъкът на 99% от притежателите на земи не е обиден по никакъв метод. Но това не попречи на министъра и на най-големите медии да приказват за опълчване сред „ еколозите и хората “. Дори и нещо да не е било наред с очертаването на предпазените зони, от този момент са минали 10 години и всяко последващо държавно управление имаше опция да реагира до момента. Но не е реагирало. И в тази ситуация няма опълчване сред „ хората и еколозите “, а има съответно решение на съда на Европейски Съюз и съответно деяние на българското държавното управление. Всеки, който се усеща обиден, може да си пита държавното управление – такава е зависимостта.

Третата подправена вест пристигна от главната опозиционна партия - Българска социалистическа партия, която разгласи, че земеделието по цялото северно Черноморие е неразрешено – да, тъкмо това заяви пресцентърът на партията. Това е неистина. Но, употребявайки своите кметове в района, Българска социалистическа партия яхна митингите и даже провидя съзнателно преобразяване на крайморска Добруджа в „ самозалесяваща се гора “, с цел да се проправи път на изследванията за шистов газ. И това не е правилно.

Преди финала

Създалото се напрежение накара премиера Борисов да подреди на екоминистъра Димов да спре осъществяването на въпросната заповед. Последният пък напряко анулира тази заповед, с което анулира и възбраната за издаване на позволения за градеж. После се оказа, че терените в дребната наранена територия са в действителност единствено няколко и са благосъстоятелност на близки тъкмо до ръководещите и тъкмо до опозицията. За похлупак прокуратурата разгласи, че ще проверява законността на анулираната към този момент заповед на екоминистъра. Нищо не е наред в тази история и всяка последваща вест претендира да влезе в категорията „ подправени вести “.

Така пристигнаха подозренията, че напрежението е изкуствено основано, с цел да получат пролонгация околните до ръководещите и до опозицията бизнеси, които желаят да строят в предпазената зона; че министърът на околната среда просто дава шир на антилибералните си настроения и е решил да „ смачка “ зелените неправителствени организации; че за следващ път някой пробва да настройва българите против Европа. А това последното е най-сериозната последица от този скандал – България е част от Европейския съюз, с цел да съблюдава неговите правила и да употребява неговите облаги. Не може самичък да предложиш на Европейски Съюз кои ще са предпазените зони, да поемеш ангажимент да ги съхраняваш, по-късно да получаваш великодушните еврофондове и най-после да започнеш да мрънкаш, че това не те устройва. И тъй като не върви да кажеш в прав текст, че европейският ред ти пречи, тогава започваш да настройваш хората против Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР