Европа внесе почти една четвърт от целия LNG, търгуван миналата

...
Европа внесе почти една четвърт от целия LNG, търгуван миналата
Коментари Харесай

Енергийната криза направи Европа топ пазар на LNG в света

Европа внесе съвсем една четвърт от целия LNG, търгуван предходната година, трансформирайки се в топ пазар за полутечен природен газ, в устрема си да размени доставките на газ от съветски тръбопроводи.

Тази година Европа би трябвало да внесе още по-големи размери полутечен природен газ, с цел да запълни хранилищата след края на тази зима. Анализаторите предизвестяват, че идната зима може да бъде доста по-лоша за Европа, в случай че търсенето в Азия, изключително в Китай, се възвърне и ускори конкуренцията сред европейските и азиатските пазари за привличане на повече доставки на LNG, написа Oilprice.

Миналата година Европа завоюва, защото европейските референтни цени скочиха, откакто Русия стартира да прекъсва доставките по тръбопроводи за множеството си клиенти на запад. Въпросът през 2023 година и по-късно е дали Европа ще продължи да изпреварва Азия във връзка с предлагането на LNG, откакто търсенето в Азия стартира да се възвръща.

Вносът на LNG в Европейски Съюз през 2022-а доближи 101 милиона тона, което е скок от 58% спрямо 2021 година, по данни на Refinitiv. Европейски Съюз е внесъл общо 24% от целия LNG, търгуван предходната година.

Търсенето на Европа на полутечен природен газ сътвори потрес в търсенето на към този момент напрегнатия световен пазар на LNG, с спомагателни 50 милиона тона годишно търсене в Европейски Съюз съгласно консултантска компания Timera Energy.
 Съединени американски щати станаха най-големият експортьор на LNG в света, с помощта на Европа, само че взривът може да прилкючи скоро
Съединени американски щати станаха най-големият експортьор на LNG в света, с помощта на Европа, само че взривът може да прилкючи скоро

Ролята на Европа на пазара на полутечен природен газ внезапно се промени от въздържан и към този момент е директен и нападателен съперник, отбелязва Timera Energy. Голяма част от европейския импорт на полутечен природен газ беше с помощта на слабото търсене в Азия, където Китай означи спад в потреблението на газ на фона на закъснение на икономическия напредък, до момента в който по-голямата част от Южна и Югоизточна Азия просто не можеха да си разрешат внезапно покачващите се цени на втечнения природен газ.

Очаква се Европейски Съюз и Обединеното кралство да усилят общия си потенциал за импорт на полутечен природен газ с 34% до 2024 година спрямо 2021 година, заяви Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати (EIA), цитирайки данни от Международната група на вносителите на полутечен природен газ (GIIGNL).

Германия към този момент посрещна първия танкер, пренасящ полутечен природен газ в новооткрития терминал за импорт на полутечен природен газ във Вилхелмсхафен, като товарът идва от експортното оборудване на прохода Калказиу в Съединените щати.

Според Trafigura при спад на доставките на газ от съветски тръбопроводи, Европа ще се нуждае от " големи размери " LNG през 2023 година

" Въпреки че Европа може да избегне спиране на електроснабдяването тази зима, ще би трябвало да внесе големи размери LNG през 2023 година поради голямото понижаване на потоците от Русия ", написа Trafigura в годишния си отчет за годината до 30 септември.

Цените на природния газ в Европа би трябвало да останат високи, с цел да може континентът да продължи да притегля по-голямата част от LNG товари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР