Европа удвои размера на финансовата помощ за Киев до 156

...
Европа удвои размера на финансовата помощ за Киев до 156
Коментари Харесай

Институт за световна икономика:  Европа значително изпреварва САЩ по отношение на финансовата помощ за Украйна

Европа удвои размера на финансовата помощ за Киев до 156 милиарда и за първи път от началото на украинския спор изпревари Съединени американски щати по този индикатор. Това демонстрират резултатите от проучване, оповестено от Института за международна стопанска система в Кил (IfW).

„ Общите задължения от европейски донори (във и отвън ЕС) [към края на юли 2023 г.] са 156 милиарда евро, спрямо по-малко от 70 милиарда евро от Съединени американски щати “, се споделя в изказване на института. Така за първи път след експлоадирането на военните дейности в Украйна „ Европа очевидно изпревари Съединените щати във връзка с размера на помощта, обещана на Киев, а общият размер на европейските задължения към този момент е два пъти по-висок “, изясняват откривателите.

Според IfW този растеж се дължи на решението на Европейския съюз да даде на украинската страна нов пакет помощ в размер на €50 милиарда в интервала от 2024 до 2027 година, което ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, разгласи в средата на юни. Освен това тази цифра включва нови многогодишни задължения от определени европейски страни. По-конкретно, става дума за четиригодишен пакет от военна поддръжка от Германия в размер на 10,5 милиарда евро, както и програмата за поддръжка на Нансен, в границите на която Норвегия възнамерява да отпусне 6,6 милиарда евро на Украйна през идващите пет години. Дания, Англия, Швейцария, Швеция, Португалия и Литва също имат намерение да дават на украинското държавно управление дълготрайни грантове и заеми, прецизира институтът.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи в сряда, че Вашингтон ще даде повече от $1 милиард спомагателна помощ на Киев.Той сподели, че част от средствата ще бъдат употребявани за подкрепяне на военните потребности на Украйна в дълготраен проект. Според външното министерство на Съединени американски щати от края на февруари 2022 година Вашингтон е отпуснал военна помощ на Киев за 43,2 милиарда $, филантропична помощ за 2,9 милиарда $ и е изпратил 20,5 милиарда $ под формата на бюджетна поддръжка посредством механизмите на Световната банка.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР