Европа трябва да има все по-сериозна роля в политиките по

...
Европа трябва да има все по-сериозна роля в политиките по
Коментари Харесай

ЕС трябва да играе по-голяма роля в здравеопазването на държавите

Европа би трябвало да има все по-сериозна роля в политиките във връзка с опазването на здравето на обособените страни членки, за по-бързо те да подобрят системата и нейното действие на национално равнище. Това ще бъде в осъществяване на поетите задължения и цели за реализиране на универсално здравно покритие до 2030 година
Около това мнение се сплотиха участниците в публичния спор за Европейски избори 2019 на тематика: " Здравеопазването като общоевропейски и народен приоритет ".
В дебата участваха доктор Андрей Ковачев, претендент за евродепутат от Политическа партия ГЕРБ, доктор Десислав Тасков, претендент за евродепутат от Българска социалистическа партия, доктор Веселка Христамян, магистър по дентална медицина, магистър по здравен мениджмънт, представител на Коалиция „ Демократична България ” и Цецка Бачкова, претендент за евродепутат от Коалиция „ Демократична България ”.
Официален посетител беше Филип Домански, представител на Европейската комисия, Генерална дирекция „ Здравеопазване и сигурност на храните “, който показа ролята на Европейски Съюз в допълнение и съгласуване дейностите на страните членки във връзка с опазването на здравето, като подчертава върху обстоятелството, че системите на опазването на здравето са приоритет на самите страни. Въпреки това, сферата на общественото здраве (public health) е обект на съдействие сред Европейския съюз и страните членки и като подобен той се контролира на европейско равнище. Г-н Домански даде образец за детайли от тази сфера, а точно трансплантациите, медицинските артикули и услуги, достъпът до медицински услуги, потреблението на алкохол и цигари, трансграничните закани за здравето и други
Здравеопазването е първото богатство на индивида, по тази причина всички би трябвало да работят за неговото възстановяване и то да бъде надпартийно.
Очевидно има съществени разминавания сред европейските политики в областта на опазването на здравето и тяхното използване и осъществяване на национално равнище. Именно по тази причина участниците и гостите в дебата се сплотиха към нуждата и значимостта на това в идващия мандат на Европейския парламент българските евродепутати да провеждат регулярни срещи по тематиката за целите на опазването на здравето и тяхното реализиране, като в тях вземат присъединяване институциите, пациентски и съсловни организации и така нататък Само по този метод може да се реализира интегриран метод за решение на провокациите в бранша.
Д-р Андрей Ковачев пое ангажимент в границите на идващия Европейски парламент да продължи интензивно да работи в посока по-обединена и интегрирана политика за гарантиране на повсеместен достъп до качествено опазване на здравето. По този метод ще се подсигурява този достъп точно при по-малките и слаборазвити страни.
Представителите на коалиция „ Демократична България ” - доктор Веселка Христамян и Цецка Бачкова, сложиха на напред във времето нуждата от единна нормативна рамка, която да подсигурява, че опазването на здравето ще бъде приоритет на равнище Европа. Те подчертаваха върху значимостта на това да бъдат основани наложителни единни и унифицирани критерии и механизми за целия Европейски съюз, които след това да бъдат имплементирани на национално равнище.
Д-р Десислав Тасков уточни, че опазването на здравето би трябвало да се развива в името на цялото общество, като се застъпят правилата за взаимност и досегаемост. То би трябвало да се концентрира върху единна европейска лекарствена политика, развиване на системата за специализациите и основаване на цялостни стратегии за предварителна защита и профилактика на онкологичните болести.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР