Европа трябва да допринесе повече за трансатлантическото партньорство, след като

...
Европа трябва да допринесе повече за трансатлантическото партньорство, след като
Коментари Харесай

Меркел: Европа трябва да допринесе повече за трансатлантическото партньорство

Европа би трябвало да способства повече за трансатлантическото партньорство , откакто новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън встъпи в служба , съобщи немският канцлер Ангела Меркел във вторник, написа " Ройтерс "

Това се отнася както за защитата, по този начин и за науката и световните дипломатически старания , добави тя.

Ерата на Доналд Тръмп може и да завършва , само че министрите на Европейски Съюз , които ще се срещнат тази седмица, с цел да обсъдят бъдещето на защитата на континента, ще кажат, че поуката е научена: Европа би трябвало да бъде задоволително мощна, с цел да се бори сама .

Министрите на външните работи и на защитата на Европейски Съюз , които ще се срещнат на видеоконференция в четвъртък и петък, ще получат първия годишен отчет на блока за взаимни отбранителни качества , който се чака да послужи като основа за напъните, ръководени от Франция, след Брекзит и след Тръмп да трансфорат Европейски Съюз в независима военна мощ .

Избраният президент Джо Байдън ще спре конфронтационната изразителност на предшественика си към съдружниците , само че няма да промени главното обръщение на Съединени американски щати , че Европа би трябвало да способства повече за личната си защита , споделят европейските дипломати.

" Ние не сме в остарялото статукво , където можем да се преструваме, че президентството на Доналд Тръмп в никакъв случай не е съществувало и светът е бил същият като преди четири години ", сподели френски посланик.

Представител на Европейски Съюз съобщи, че успеха на Байдън е " апел към Европа да продължи да построява обща защита на Европейски Съюз, да бъде потребен и мощен съдружник и за алианса на НАТО ".

Европейски Съюз работи от декември 2017 година за насърчаване на военната си мощност без значение от Съединени американски щати . Усилията се управляват основно от Франция, останалата съществена военна мощ на Европейски Съюз след Брекзит.

По време на участието на Англия, Лондон се противопоставяше на значимата военна роля на Европейски Съюз , като наблягаше вместо това на НАТО за европейска защита. Брекзит дава опция на Париж да прокара дългогодишни упоритости за по-голяма роля на Европейски Съюз в защитата, с по-предпазлива поддръжка от Берлин.

" Съединените щати ще ни почитат като съдружници единствено в случай че сме съществени във връзка с личната си позиция и в случай че имаме личен суверенитет във връзка с нашата защита ", съобщи френският президент Еманюел Макрон в изявление в неделя.

Тръмп бе намерено неприятелски към НАТО, като рутинно подлагаше на критика европейските страни , че харчат прекомерно малко за защита, и определяше съдружниците, които харчат по-малко от 2% от Брутният вътрешен продукт, като " незаконни ". Но предходните администрации на Съединени американски щати също приканиха Европа да харчи повече.

В взаимна графа за европейски и американски медии в понеделник френският и немският външни министри обявиха, че са ангажирани да " създадат трансатлантическото партньорство по-балансирано ".

Координираният годишен обзор на Европейски Съюз за защитата се чака да откри липса на технология за безпилотни летателни апарати, застаряващи самолети и повтаряне на оръжия сред членовете на Европейски Съюз .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР