Европа спешно търси по света нови доставчици на природен газ,

...
Европа спешно търси по света нови доставчици на природен газ,
Коментари Харесай

Борбата за втечнен газ в света се ожесточава, кои са първите жертви

Европа незабавно търси по света нови снабдители на природен газ, които да заменят съветския газ, написа немското бизнес издание Handelsblatt. В същото време европейците основават невиждана конкуренция на международните пазари на полутечен газ. В резултат на това, те лишават доста от разрастващите се страни от опцията за покупки на газ и по този начин провокират при тях остра енергийна рецесия.

Анализаторите представени от немското издание считат, че тази рецесия е директна последица от развиването на енергийния пазар на Европейския съюз, където търсенето на полутечен газ внезапно се усили, вследствие на намаляването на доставките на съветски газ. Но точно втечненият природен газ е най-важният енергоносител за страните от " световния Юг ".

Местните енергийни компании на част от разрастващите се пазари към този момент не могат да купуват полутечен газ на международните цени, които европейците са " надули ". Стив Хил, вицепрезидент на английската нефтена и газова компания Shell, назова обстановката в Южна Азия " сериозна ". По думите му, Европа " изпомпва " полутечен газ от останалия свят и основава рецесия в разрастващите се страни, където пораства общественото неодобрение.

Официални представители на Бангладеш , страна с население от 171 млн. индивида, към този момент упрекнаха Европейския съюз, че " примамва " производителите на полутечен газ с пари и " потапя в мрак " милиони хора в разрастващите се страни. В страната всекидневно и за часове наред стопира тока, а по предписание на управляващите, магазините стопират работа с настъпването на мрака, с цел да се пести електрическа енергия.

В Пакистан през последните седмици също имаше непрекъснати и продължителни спирания на електроснабдяването. Възмутени поданици излязоха на митинг. В началото на юли държавното управление на страната не съумя да завоюва търг за полутечен газ на стойност 1 милиард $, който газ отиде при по-платежоспособни съперници. Въпреки че преди няколко години страната подписа дълготрайни съглашения за доставки на полутечен газ при преференциални условия, в този момент те не се извършват. Доставчиците настояват, че има дефицит на полутечен газ. За да позволи енергийната рецесия, Пакистан стартира да внася въглища от прилежащ Афганистан.
 Европа се оказа в
Европа се оказа в " клопката " на високите цени на енергоносителите - има ли излаз

От икономическа позиция сметките отиват " на минус "

Според бизнес изданието Nikkei Asia, желанието на Европейски Съюз да се ресурси с спомагателни източници на енергийни доставки към този момент аргументи непоправима щета на страни с по-ниска покупателна дарба, в това число Шри Ланка, Пакистан и Бангладеш, даже и Индия.

Така, в опитите си да навреди на Русия, Европейски Съюз вреди освен на разрастващите се страни, само че и на себе си, тъй като разбалансира международните енергийни пазари и тласка цените на газа нагоре до невиждано високи равнища. И това във време, когато международната стопанска система би трябвало да се възвърне от епидемията от Covid. А конкуренцията с богатите азиатски страни за полутечен задник също не предвещава нищо положително за самата Европа.

Анализатори от Bloomberg пък обръщат внимание на това, че се чака доста скоро Китай да се включи в конкурентнтата битка за полутечен газ. Миналата година Китай беше най-големият вносител на полутечен природен газ, само че краткотрайно понижи потреблението поради коронавирус рестриктивните мерки. Според прогнозите, с възобновяването на растежа на китайската стопанска система, главните направления за доставки на полутечен газ още веднъж ще се пренасочат към Далечния изток.

Като цяло, обобщават специалистите, макар непостижимо високите цени, на Европа няма да се отдаде да обърне обстановката с доставките на полутечен газ в своя изгода. Тенденцията, както и до момента, се дефинира от азиатската " огромна тройка " - Китай, Япония, Южна Корея - която поддържа огромно търсене на полутечен газ.
 Прогнозират
Прогнозират " историческа каскада от банкрути " при разрастващите се страни

Кои страни са най-застрашени от изпадане в неплатежоспособност
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР