Европа следи с тревожно внимание развитието на фона на съществуващи

...
Европа следи с тревожно внимание развитието на фона на съществуващи
Коментари Харесай

Какво мислят за референдума в Каталуния жителите на Южна Франция?

Европа следи с обезпокоително внимание развиването на фона на съществуващи сепаратистки трендове в Шотландия, белгийският район Фландрия и датските Фарьорски острови. Франция поддържа испанския министър председател Мариано Рахой, който се разгласи срещу провеждането на референдума за независимостта на Каталуния, плануван за на следващия ден. И в случай че доста хора името на Каталуния е обвързвано единствено с Испания, то историческата област е част и от територията на Южна Франция.

 © Българска телеграфна агенция
Тотавел е ситуиран по едно и също време в Южна Франция и Северна Каталуния - по тази причина и тук ни посрещат табели на двата езика - каталунски и френски. И въпреки референдумът за независимостта на Каталуния ще се организира на 50 км. разстояние в прилежаща Испания, тук също имат мнение по въпроса.
Тук се събира душата на селото - това е Сенатът!
Мястото в Тотавел, където локалната общност разисква всеки значим въпрос. Днес на дневен ред е тематиката за референдума в близка Барселона. Тук няма и диря от френското знаме, каталунското обаче може да се види - даже добавено върху номерата на колите. Жителите на Тотавел и близките общини постоянно приказват каталунски, подписват петиции в поддръжка на кино прожекции на каталунски и удостоверяват своята просвета, друга от френската.
Ние сме едно цяло. Трябваше да гласуваме дружно на референдума с каталунците в Испания, в действителност не знам за какво не гласуваме дружно. Ние сме каталунци, тъкмо колкото и те.  Часове остават до референдума за самостоятелност на Каталуния Часове остават до референдума за самостоятелност на Каталуния
Часове остават до началото на неразрешения от Мадрид референдум за самостоятелност на Каталуния. Испанските управляващи са твърдо решени да го осуетят като прочие..

За необикновен статут на френска Каталуния се борят интензивно няколко асоциации. През август придвижването “Unitat Catalana “ показа план за приемане на специфичен статут на района пред ръководителя на каталунското държавно управление в Барселона. Според придвижването отношение към обстановката от другата страна на границата се споделя от доста локални поданици.
Съгласен съм с референдума, само че има партии, които желаят да завоюват дивиденти за сметка на допитването. Аз не съм нито за Франко, нито на Мусолини.
Аз съм срещу независимостта на Каталуния. Ако дадем самостоятелност на Каталуния, Андалусия ще изиска самостоятелност. Испания ще стане като парцал, ще стане тъкмо както с Югославия - една раздрана земя.Според мен не би трябвало да слагаме районни граници, даже и да държим на нашата еднаквост. Можем да защитим корените си, само че без да постановяваме това наше решение на национално или европейско равнище. От каталунска позиция всеки може да е каталунец или баска, само че бидейки част от една Обединена Европа.
Според последователите на концепцията за единна Каталуния - новата териториална единица ще понижи безработицата и би подобрила качеството на живот на популацията. Северна Каталуния за в този момент обаче остава без право на глас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР