Европа ще се стреми да увеличи производствения си капацитет в

...
Европа ще се стреми да увеличи производствения си капацитет в
Коментари Харесай

ЕС иска да бъде „зад волана“ в производството на чипове

Европа ще се стреми да усили индустриалния си потенциал в стратегически браншове като този на чиповете, без обаче да се изолира от световните вериги за доставки. Това съобщи пред Ройтерс  еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон.

Бретон ще се срещне с основният изпълнителен шеф на Intel Пат Гелсингър в Брюксел идващия петък и ще организира видео диалог с Мария Марсед, президент на европейския отдел на TSMC.

„ Засилването на нашата автономност не значи да се изолираме в свят, където веригите за доставки са световни ", разяснява Бретон пред организацията.

„ В паралел с прочуването по какъв начин да увеличим потенциала на Европа ще продължим да построяваме мостове с интернационалните сътрудници – единствено че ние ще бъдем зад кормилото “, сподели още еврокомисарят.

Източници в Брюксел настояват, че Бретон желае да притегли водещ производител на чипове, който да сътвори огромен цех за произвеждане на полупроводници в Европейски Съюз. Това би помогнало за реализирането на упоритостта на Еврокомисията да получи достъп до най-модерните индустриални технологии през идното десетилетие.

Гелсингър, който пое поста на основен изпълнителен шеф на Intel през януари, към този момент изрази предпочитание да сътвори фабрика за произвеждане на чипове в Европа като част от тактиката си за промяна на компанията в световен водач както в дизайна, по този начин и в сглобяването на полупроводници. За задачата Intel ще стартира да играе и ролята на „ леярна “ (компаниите, които на процедура създават чиповете) или индустриален сътрудник за компаниите, които са фокусирани върху дизайн на чипове.

Според източниците на Ройтерс от Брюксел обаче Бретон се надява да притегли тайванската компания TSMC, която е водач в производството на чипове и разполага с най-модерните технологии.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР