Европа се задоволява с ролята на наблюдател на световните процеси.

...
Европа се задоволява с ролята на наблюдател на световните процеси.
Коментари Харесай

Йотова с укор към ЕС: Само гледа отстрани световните процеси

Европа се задоволява с ролята на наблюдаващ на международните процеси. Активно присъединяване в тях имат няколко страни членки, само че не и Европейският съюз като цяло. Тази теза показа вицепрезидентът Илияна Йотова пред студенти в Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ). Йотова взе участие в конференцията „ Европа и светът “, проведена от СИФАМ и Френския институт в границите на общоевропейския спор за бъдещето на Европа, оповестиха от прессекретариата на президента.

В подтекста на напрежението на Балканите, сред Украйна и Русия, сред НАТО и Русия вицепрезидентът е безапелационна, че Европа не съумява да отговори на естествените страхове на своите жители. „ Трябват повече мощ и водачество. Сега задачата пред европейците е да успеем да претворим своята отбранителна и външна политика от думи в действителност, а за какво не и да създадем механизъм за попречване на борбата. Винаги би трябвало да подсещаме и тръгваме от личните си правила, които осигуриха мира след Втората международна война – гарантиране на граници, суверенитет и право на страните да избират в кой съюз желаят да вземат участие “, уточни Илияна Йотова.

„ България ще даде своя принос за деескалация на напрежението на Балканите и Черноморският басейн би трябвало да бъдат зона на контакт, а не зона на спор. Това желаят българите и за тази цел си заслужава да вложим целия гений и опит на европейските дипломати и политици “, акцентира вицепрезидентът.

Илияна Йотова означи, че европейските институции не формулират обща за Европейски Съюз позиция, а единствено реагират на решенията на Съединени американски щати и Русия, и акцентира по-активната роля на НАТО, в сравнение с Европейската работа за външна активност. В изявлението си вицепрезидентът няколко пъти напомни, че европейският план се роди, с цел да няма повече войни, а „ просперитетът на европейските жители стана вероятен, тъй като бе налично безспорното предусловие за това – мир, мир дългогодишен и постоянен “.

Като категорично изискване за триумфа на Европа във външната политика Йотова дефинира дълбокото познаване на света. „ Познаването и различаването на полутоновете, народопсихологията, историческия опит имат още по-решаващо значение отпреди, тъй като европоцентричният модел на света към този момент принадлежи на предишното “, съобщи вицепрезидентът.

Йотова още веднъж съобщи позицията си, че бъдещето на Европа минава през решение за политическото разширение на съюза. В тази връзка тя акцентира напъните на българското държавно управление да преодолее блокажа в връзките с Република Северна Македония, като посочи, че България желае гаранции за правата на българските жители и хората с българско съзнание, за действително добросъседство, почитание на историята. „ Най-ценното, което има Европейски Съюз, не е нито еврото, нито финансовите и стопански пазари, а човешките права, свободата. Европейски Съюз е най-социалният съюз в света, където индивидът се употребява с най-голяма отбрана. Ако с това създадем компромис, ще създадем компромис със самото битие на нашия съюз “, уточни вицепрезидентът и акцентира, че всеки, който желае да бъде част от европейското семейство, би трябвало да схваща тъкмо това наличие на европейското фамилията, тъй като то не е нито банка, нито донор. Илияна Йотова обърна внимание, че Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово би трябвало да получат явен знак от Европейски Съюз за тяхната европейска вероятност, в противоположен случай ще останат конфликтни точки.

В изявлението си Йотова подчертава и върху конкуренцията сред огромните военни и стопански играчи в Азия и приветства признатата през есента на 2021 година тактика на Европейски Съюз за съдействие в Индийско-Тихоокеанския район. Тя прикани тази тактика да се запълни с действителни дейности, а не да остане следващият чиновнически документ.

Европа може да бъде добър образец за своите сътрудници по доста значима тематика – отбраната на персоналните данни, уточни Йотова. Само преди дни в Екологичен потенциал беше утвърден отчет за предлагането на Европейската комисия за законодателство за цифровите услуги, което цели да спре злоупотребата с персонални данни.

Вицепрезидентът прикани младежите да се включат интензивно в Конференцията за бъдещето на Европа. В последвалата оживена полемика студентите сложиха въпроси, свързани с действието на Европейския съюз. Илияна Йотова изрази мнение, че Европейският парламент би трябвало да има опция за действителна законодателна самодейност, тъй като евродепутатите са най-близо до европейските жители и са осведомени с техните проблеми. Относно информационната тактика на Европейски Съюз вицепрезидентът е безапелационна, че европейските политики и решения са неразбираеми за европейците, би трябвало да се превеждат на непосредствен до тях език, с цел да може всеки европейски жител да усети, че съюзът работи за него.
ТЕМА преди 16 минути 202 преди 38 минути 389 преди 41 минути 304
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР