Европа се страхува да се изправи сама срещу Путин. Това

...
Европа се страхува да се изправи сама срещу Путин. Това
Коментари Харесай

Politico: Европа се страхува да се изправи сама срещу Путин

Европа се опасява да се изправи сама против Путин. Това е най-голямото предизвикателство пред сигурността на Европа след Студената война. Перспективата да се наложи да финансира и въоръжава Украйна без поддръжката на Съединени американски щати, това ще разкрие политическите различия на възпоменателна работа в понеделник, която проект би трябвало да символизира солидарността в границите на Европейския съюз, написа.

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще бъде измежду европейските водачи, идващи в Берлин, с цел да отдадат респект на Волфганг Шойбле, общественик, необятно почитан в родината си поради основната роля, която изигра за обединяването на страната след рухването на Берлинската стена и за превръщането на Германия в първа мощ в сърцето на европейския план.

Канцлерът на Федерална Република Германия Олаф Шолц обаче може да има надалеч по-остри послания за Макрон от нормалните хвалебствия за двустранното съдействие, които нормално си насочат " влюбените “ в Европейски Съюз. Берлин е все по-разочарован от обстоятелството, че Франция не съумява да даде военна помощ на страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, която се бори за оцеляването си.

Помощта за Украйна ще бъде тематика на полемика, когато двамата водачи се срещнат в понеделник, разкри непосредствен до немския канцлер източник, и тази среща идва тъкмо когато Шолц обществено изрази недоволствата си от слабото равнище на военна помощ, която другите страни от Европейски Съюз дават на военните на Киев.

Убедителната победа на Доналд Тръмп в Айова по-рано тази седмица задълбочи страховете, че Европа ще бъде оставена сама в своя път против Русия, в случай че той в последна сметка още веднъж поеме президентския пост в Белия дом.

" Изправен пред тази заплаха, зад всички усмивки и ръкостискания, предстоящи на церемонията в Бундестага, Шолц ще притисне водачите на Европейски Съюз да се засилват и да дадат по-голям принос за успеха над съветския президент Владимир Путин. Започвайки да завърта дипломатическите винтове, Шолц упорства други страни от Европейски Съюз да изброят оръжията, които изпращат на фронта, в нещо, което наподобява като опит да изобличи и засрами своите сътрудници преди срещата на върха на Европейския съвет на 1 февруари, на която той ще повдигнете тематиката за мрачните военни задължения на Европа “, написа изданието.

Германия е на второ място след Съединени американски щати в даването на военна помощ на Украйна – от октомври предходната година насам страната е предоставяйки 17,1 милиарда евро помощ на Киев, демонстрират данни на Института за международна стопанска система в Кил. За съпоставяне Франция е съдействала единствено с 0,5 милиарда евро, Италия с 0,7 милиарда евро, а Испания – с 0,3 милиарда евро.

Както постоянно, Макрон бързо отговори на резултата от Айова с обичайна си изразителност, че Европа ще се оправи сама – посредством " стратегическа автономност “.

" Това демонстрира, че Европа би трябвало да бъде ясна във връзка с Съединени американски щати “, съобщи той пред кореспонденти ден след вота. " Ето за какво се нуждаем от по-силна Европа, която може да се отбрани и която не зависи от другите “.

Вероятно осъзнавайки възходящото отчаяние от обстоятелството, че Париж не поддържа тези думи с дейности, Макрон разгласи доставката на 40 ракети с огромен обхват на деяние SCALP-EG и " няколкостотин “ бомби на Украйна през идващите седмици.

В първите дни от войната в Украйна военната помощ на Съединени американски щати, съчетана с решителността на самите украинци, способстваха за отблъскването на съветската офанзива.

От друга страна, Германия се смяташе за неуверена, неспособна или не желаеща да даде на Украйна оръжията, от които се нуждаеше, с цел да се защити; бе нужен голям интернационален напън, с цел да бъде заставен Шолц да позволи доставката на създадени в страната танкове Leopard 2 в Украйна. " От време на време немските публични лица споделяха, че не желаят да изпращат тежки оръжия, до момента в който американците не го създадат. Този разкош да се чака кимване от Вашингтон евентуално ще изчезне, в случай че Тръмп завоюва “, уверени са от редакцията.

Въпреки че броят на доставките на оръжия демонстрира, че динамичността в този момент се трансформира, Германия не съумя да разклати репутацията си на сдържана мощ - факт, който високопоставени чиновници в Берлин признават, че е източник на неспокойствие в персонални полемики.

Пожелал анонимност източник, непосредствен до Шолц, твърди, че в Берлин има схващане към рестриктивните мерки на другите европейски страни - Франция се оправя с финансови компликации, а Испания се сблъсква с разделяне в обединението си. Въпреки това Германия ще продължи да упорства за повече помощ за Украйна, твърди служителят.

Вътре в Германия опасенията, че Берлин ще бъде оставен самичък да държи в ръцете си " бебето Украйна “, се ускоряват с всеки минал ден – освен това в страна, която има доста по-голямо историческа сензитивност заплахите, подбудени от Русия, в сравнение с Франция.

В Брюксел също усещат, че залозите се повишават и Европа повече не може да се бави. През декември на унгарския министър председател Виктор Орбан бе позволено да блокира даването на по този начин нужните избавителни средства от 50 милиарда евро на разрушената военна стопанска система на Украйна.

Във вторник, ден след събитията в Айова, видимо решителният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание да откри метод да утвърди средствата по време на срещата на върха на 1 февруари, без значение от всичко. Въпреки че избира единомислещо решение на всички 27 страни-членки на Европейски Съюз, тя настоя, че е подготвена просто да изключи Унгария, в случай че това се наложи. " Готови сме за съглашение до 26 “, призна тя пред Euronews в изявление в Давос.

Но основният въпрос, който си задават европейските чиновници, е дали Европа е в положение да размени американската твърда мощ, изключително като се има поради слабото й показване в увеличението на индустриалното произвеждане, с цел да се опита да задоволи потребностите на Украйна.

Франсоа Хейсбург, старши консултант за Европа в Международния институт за стратегически проучвания, съобщи пред изданието, че отдръпването на Съединени американски щати от уговорките към Украйна ще съставлява евентуална историческа инфлексна точка.

" Ние сме толкоз неподготвени за тази смяна, колкото бяхме за края на Студената война през 1989 година. Но тя бе добра вест. А тази е неприятна “, предизвестява той.

Хайсбург твърди, че класирането на Германия като втория максимален боен донор след Съединени американски щати е ненапълно подвеждащо. Германия, сподели той, е запазила огромна част от запасите си от Студената война и е предоставила на Украйна доста остарели оръжия.

" Истинска разлика, е, че французите и британците дават оръжия, които са стратегически значими и потребни, до момента в който германците - не “, споделя той.

Германия в действителност продължава да отхвърля да даде прецизни ракети с огромен обхват Taurus на Украйна от опасения, че те може да бъдат употребявани за удари по съветска територия.

Норберт Рьотген, немски закостенял народен представител, който настойчиво се застъпва за повече помощ за Украйна, в това число за доставките на Taurus, показва по-големия проблем като екзистенциална борба.

" Готови ли сме да защитим себе си и сигурността си, или сме по-склонни да се предадем? “, попита той. Ако Европа " избяга от това предизвикателство “, добави Рьонтген, войната " ще се приближи от ден на ден до нас “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР