Европа се подготвя за перспективата Лиз Тръс да стане следващия

...
Европа се подготвя за перспективата Лиз Тръс да стане следващия
Коментари Харесай

„Нямаме време за спорове около Брекзит“: Брюксел гледа с безпокойство към Великобритания на Лиз Тръс

Европа се приготвя за вероятността Лиз Тръс да стане идващия министър-председател на Англия със комбинация от неспокойствие и безпокойствие. Дипломатите споделят, че на фона на  войната в Украйна и необузданата инфлация, последното нещо, от което се нуждаят, е още една борба за Брекзит.

Макар да е любимец в за правоприемник на Борис Джонсън в ръководещата Консервативна партия, Тръс има малко фенове в 27-членния Европейски съюз, пишат Майкъл Роуз, Адрю Макаскил и Андреас Ринкер за.

Като външен министър тя защитаваше законодателство, което включва едностранна смяна на някои търговски правила за Северна Ирландия, контрактувани с Европейски Съюз при излизането на Обединеното кралство от Съюза. Тя даде обещание, че в случай че стане министър председател, ще се увери, че тези промени ще бъдат признати. Подобен ход сложил Лондон в посока към неминуем конфликт с Брюксел.

Нейната изразителност по време на акцията й за идващ министър-председател, въпреки и ориентирана към членовете на Консервативната партия, които не са огромни почитатели на Европейски Съюз и Франция, не и печели другари на континента.

На въпрос предишния месец дали френският президент Еманюел Макрон е „ другар или зложелател “ на Англия, тя отговори: „ Все още не е ясно “.

„ В актуалната среда е объркващо, че тя счита, че може да си разреши да прави сходни забележки “, сподели основан в Брюксел посланик. „ Фокусирани сме на 200% върху войната в Украйна и широкоразпространената инфлация. Нямаме време за губене с това “, добави той, визирайки нови разногласия към Брекзит.

Представители на акцията на Тръс споделиха, че мненията й са били „ смешка “ и е малко евентуално да окажат трайно влияние върху френско-британските връзки.

Все отново източник от френското държавно управление сподели, че мненията акцентират неналичието на доверие сред Париж и Лондон, като тази наклонност се ускорява от обвинявания, че Макрон не е направил задоволително, с цел да спре потока от мигранти, преминаващи с лодки към британските крайбрежия.

Подготовка за сложни връзки

В Германия членовете на ръководещата коалиция не са впечатлени от досегашното показване на Тръс. Според тях претендентът за водач на Консервативната партия нападна Европейски Съюз, с цел да отвлече вниманието на възходящите вътрешни проблеми в Обединеното кралство.

„ Трябва  да се даде късмет на новия министър председател “, сподели Нилс Шмид, представител по външната политика на ръководещата Социалдемократическа партия. „ Но всеки, който вярваше, че нещата не могат да се влошат, откакто Джонсън се отхвърли от поста, че бърка. Много от изказванията на госпожа Тръс са неудачни или неправилни “, добави той.

Трудни времена

Дипломати от Европейски Съюз споделят, че макар че Тръс в началото се е противопоставяла на излизането на Англия от блока преди референдума за Брекзит през 2016 година, тя откровено го е подкрепила като член на кабинета на Джонсън и по тази причина е малко евентуално да прибегне до по-помирителен метод към сложни въпроси след Брекзит.

Англия напусна блока на 31 януари 2020 година, само че от този момент води спор с Брюксел по отношение на комерсиалните съглашения за Северна Ирландия – правила, с който Лондон се съгласи при договарянето на договорката за Брекзит.

Съгласно Протокола за Северна Ирландия от договорката за Брекзит, провинцията остана в единния пазар на Европейски Съюз за артикули и митническия съюз, запазвайки отворената си граница с членката на Европейски Съюз Република Ирландия.

Англия твърди, че това съглашение, което на процедура слага митническа граница сред островите Ирландия и Англия, е неприложимо и законопроектът, който в този момент се преглежда от Народното събрание, ще го унищожи.

Европейски Съюз към този момент стартира правосъдни процедури за нарушение на контракта, който съгласно Брюксел е обвързващ.

Тръс обаче наподобява решен да продължи със законопроекта и съгласно някои отчети тя може да задейства така наречен „ член 16 “ " от Протокола, с които да анулира съглашението за Брекзит за Северна Ирландия, броени дни откакто встъпи в служба като министър председател.

Това би засилило напрежението сред Лондон и Брюксел и последна сметка може да докара до комерсиална война, при която Европейски Съюз да наложи мита върху английски артикули.

„ Европейската комисия ще бъде на първа линия и ще има доста корав отговор “, сподели основаният в Брюксел посланик.

Член на екипа на акцията на Тръс сподели, че се надява, че промяната на държавното управление ще докара до възобновяване на връзките на Европа. Тя акцентира, че би предпочел би предпочела обстановката към Северна Ирландия да бъде позволена посредством договаряния, само че задействането на „ член 16 “ също е вид.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР