Eвропа рискува да остане без газ през следващите два месеца

...
Eвропа рискува да остане без газ през следващите два месеца
Коментари Харесай

Bloomberg: Европа рискува да остане без газ в следващите два месеца

Eвропа рискува да остане без газ през идващите два месеца заради мразовото време и ниските ресурси от синьо гориво в складовете, пише Bloomberg.

Авторите на обявата означават, че предпоставките за рецесията с горивата са преходът към възобновими енергийни източници и спадът на вътрешното произвеждане на природен газ. В резултат на това предходната година в европейските страни производството на електрическа енергия спадна заради неустойчивостта на вятърната и слънчевата сила.

„ Предстоят два най-студени зимни месеца и има опасения, че Европа може да остане без газ “, се споделя в публикацията.

На собствен ред вицепрезидентът на консултантската компания Wood Mackenzie Масимо Ди Одоардо уточни единствения излаз от тази обстановка.

„ Не е изцяло ясно по какъв начин е допустимо да се реализира нужното равнище на ресурси от газ в складове без спомагателни доставки от Русия през „ Северен поток 2 “ или съществуващи направления “, сподели Ди Одоардо.

Осезаемо повишаване на цените на газа в Европа стартира напролет, когато междинната спот цена за TTF се колебаеше в диапазона от 250-300 $ за хиляда кубически метра. В последните дни на лятото цената на контракта за доставка ден напред надвиши 600 $, а при започване на октомври мина прага от 1000 $. Още през декември котировките се удвоиха. Не е имало толкоз непрекъснато високи цени в Европа през цялата история на действието на газовите хъбове - от 1996 година насам.

Eкспертите свързват покачването на разноските с няколко фактора: ниската претовареност на европейските подземни складове, лимитираното предложение от главните снабдители и огромното търсене на полутечен природен газ (LNG) в Азия .

Сега настроението на участниците на пазара също се въздейства от фактора на времето и несигурността с стартирането на " Северен поток 2 "  . И двете линии на газопровода са заредени с механически газ и са подготвени за употреба, само че, както се чака, той няма да пусне чак през втората половина на годината, написа ria.ru.

Превод: " Петел "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР