Европа рискува да изостане в световната борба за технологии на

...
Европа рискува да изостане в световната борба за технологии на
Коментари Харесай

Европа изостава в развитието на технологиите, предупреждават експерти

Европа рискува да изостане в международната битка за технологии на бъдещето. Това споделят представители на по този начин наречената група " Джедай " (JEDI), която сплотява най-големите мозъци на района, до момента в който Гугъл, Apple, Фейсбук и китайските компании за изкуствен интелект си пробиват път напред в конкуренцията за софтуерно господство.

Сред 117-те членове на " Джедай ", или Общата европейска самодейност за преломни технологии (Joint European Disruption Initiative), са някогашният основен изпълнителен шеф на Deutsche Telekom Рене Оберман, първата френска космонавтка Клоди Ерниер ръководителят на държавната организация за киберсигурност Гиьом Пупар и Волфганг Валщер, началник на немския център за изследване на изкуствения разсъдък DFKI. Инициативата е апел за незабавни държавни дейности.

" От значение е скоростта, скоростта в нововъведенията, скоростта в осъществяването, скоростта в мъдро направената регулация ", сподели Андре Льозекрюг-Пиетри, вложител, който от години работи в Китай и лобира за основаването на групата " Джедай " през август. " Бъди този, който дефинира скоростта, и ще бъдеш този, който задава нормата. Ако Европа не промени темпото, ще стане неактуална ", добави той.

Групата Джедай приканва за неотложно основаване на общоевропейски фонд от 1 милиарда евро за планове по фундаментални изследвания, като би трябвало да има един дребен еластичен орган, на който ще му лишава единствено няколко месеца да вземе решение по някой план. Неправителствената група желае да провежда напъните си по сходство на американската DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) към министерството на защитата.

Тази американска организация е помогнала за основаването на компютърната мишка, ранна версия на робот с изкуствен интелект, както и предшественика на интернет.

Прекалено постепенно

Макар френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел да демонстрираха възторг по въпроса за нуждата от по-големи европейски старания в региона на революционните технологии, ръководителите от бранша се притесняват от неналичието на незабавни дейности в района. Заплетените европейски коридори на властта, европейската администрация и бавното взимане на решения значат, че ще минат месеци, преди да се задейства някоя интервенция, сходна на " Джедай ", съгласно двама представители от офиса на Макрон.

Всички начинания са положителни, само че тъкмо в този момент плановете или се вършат в народен мащаб и са прекомерно дребни, или пък са на европейско ниво и процесът на взимане на решение е прекомерно муден, сподели в изявление Марван Лахуд, член на " Джедай " и заместник-председател на френската биометрична компания Idemia.

На фонда на Европейски Съюз за нововъведения " Хоризонт 2020 " му трябват близо осем месеца да прегледа план, преди да му отпусне средства, и не финансира съществени изследвания за изобретения, които ще задават посоките за десетилетие напред.

Усилията на Макрон

Франция ясно разгласи софтуерните си упоритости, откогато Макрон пое президентския пост през май. Тази седмица той показва проект за нарастване на средствата и за поддръжка на разширението на активността, обвързвана с изкуствения разсъдък, под управлението на Седрик Виряни, който е притежател на медала " Фийлдс ", математическия еквивалент на Нобеловата премия, и е член на Народното събрание.

Технически грамотният Макрон е наясно с комерсиалните закани и софтуерните провокации, с които се сблъсква Европа. В края на тридневното си посещаване в Китай през януари, където видя софтуерния прогрес на азиатския колос, 40-годишният френски водач сподели, че Европейски Съюз би трябвало да се " движи по-бързо ".

" Не сме в Средновековието, ние участваме в международна конкуренция, " сподели той, обещавайки, че ще упорства за повече изследвания, в това число в региона на изкуствения разсъдък.

Темпото, с което се движат Макрон и Европа, обаче е вбесяващо за Льозекрюг-Пиетри. Големият брой организации и комисии значи, че малко се прави. Минаха шест месеца, откогато Макрон приказва за нуждата от европейска организация, която да движи революционните технологии, в речта си за бъдещето на континента.

Изгубената конкурентоспособност

При все това френското икономическо министерство към момента обмисля народен план, за който твърди, че може да бъде първа стъпка към общоевропейска организация, която да се занимава с революционните нововъведения, сподели почитан представител.

Елисейският замък заяви, че се създава обособен план, с който Европейската комисия да сътвори самодейност за основните за бъдещето изследвания. Проектът, управителен от Франция от учения и предприемач Брюно Спортис, ще цели основаването на европейски фонд до края на 2018 година, сподели асистент на Макрон.

Призивът на Макрон за европейска организация предходната година накара еврокомисаря за проучванията, науката и нововъведенията Карлуш Моедаш да напише известие в Туитър, в което се показва, че еврокомисията към този момент работи върху европейски иновационен план.

За " Джедай " безкрайното блуждаене значи изгубена дълготрайна конкурентоспособност. В документ от една страница, изпратен до френския президент през август, групата упорства за фонд, сходен на DARPA, концентриран върху огромни софтуерни открития " или " амбициозни планове ", а не върху нововъведения, " подготвени за потребление " или с комерсиална цел. Акцентът да бъде върху новото потомство технологии в области като биотехнологиите, силата, квантови калкулации, изкуствен интелект или киберсигурност. Без администрация, без комисии, без отчети: фондът се нуждае от оптималната еластичност за вложения, показва групата.

Технократите имат податливост да търсят стопански обосновани планове, споделя Лахуд. " По-често обаче нямаме стопански обосновани планове. Трябва да влагаме в планове в ранен стадий на развиване ", добави той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР