Европа рискува да изостане от САЩ и Китай в изчистването

...
Коментари Харесай

Европа рискува да изостане от САЩ и Китай в декарбонизацията

Европа рискува да изостане от Съединени американски щати и Китай в изчистването от въглеродните излъчвания в случай че коренно не усили възобновимата сила. Това споделят пред Financial Times Мартин Брудермюлер, изпълнителен шеф на най-голямата химическа компания в света BASF, и Андреас Науен, изпълнителен шеф на втория по величина производител на вятърни турбини Siemens Gamesa Renewable Energy. Според тях това ще изисква промени в държавното обмисляне и по-голяма координация в енергийните вложения в Европейски Съюз.

Съединени американски щати и Китай подхващат по-прагматичен метод за преориентиране на промишленостите си към редуциране на излъчванията. Брудермюлер показва, че за напълно къс интервал от време Китай е ревизирал законодателство, което е блокирало локално партньорство, целящо да обезпечи възобновима сила за нова фабика на BASF. И добавя, че Европа е " доста мудна и доста комплицирана. Голяма част от проектите за възобновима сила са национални проекти, а не проекти на Европейски Съюз. Нуждаем се от енергийна интеграция ".
Предложенията на Брюксел
Науен декларира, че увеличението на вятърната сила в Европа е на половина по-бавно от това, което се изисква за реализиране на ревизираните упоритости на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията с 55% до 2030 година Според него повода е в " другите и комплицирани процедури " за приемане на разрешителни в Европа. " В политически аспект сме по-зелени, в сравнение с в миналото сме били на континента. Но не можем да превърнем амбициозните цели в използване на процедура със скоростта, която е нужна. Затова се притеснявам, че Европа ще изостане ", разяснява той.

Изказванията на Брудермюлер и Науен идват седмици преди Брюксел да оповести оферти за законова рамка в поддръжка на новите цели за излъчванията, ревизирани нагоре от редуциране с 40%. Очаква се предложенията да включват разширение на европейската система за търговия на излъчвания към браншове като автомобилния, както и унищожаване на безплатните квоти за енергийно интензивните промишлености.

Двамата изпълнителни шефове показват, че за постигането на новите цели за излъчванията ще са нужни нови форми на съдействие в другите индустриални браншове и сред доставчиците и потребителите. Но съгласно тях идните промени няма да вземат поради нуждата от промени в европейския метод за насърчаването на вложенията в нововъведения, за разпределянето на държавната помощ, която към момента е отпускана на национално ниво, и за подпомагането на разноските за " зеления " преход.
Съгласуваност в политиките
Според Брудермюлер промишлеността се нуждае от координация в политиките: " Ние сме енергийно интензивна промишленост. Необходим ни е явен проект за вложения, другояче вложения няма да има и това ще заплаши цялата екосистема в Европа ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР