Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в

...
Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в
Коментари Харесай

Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, в случай че доставките на Русия по сериозния водопровод " Северен поток " спрат изцяло, предизвестява изследователската и консултантска компания Wood Mackenzie.

В най-лошия сюжет, при който газопроводът " Северен поток " до Германия бъде изцяло затворен, Европа няма да успее да изпълни задоволително газовите складове до началото на отоплителния сезон през ноември. И районът може да изчерпи изцяло запасите си до януари, предвижда Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент за проучвания на газ и полутечен природен газ в WoodMac, пред Bloomberg.
" Дори като се имат поради ограниченията за противопоставяне, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето ", предизвестява Ди Одоардо.

В ход, който раздруса енергийните пазари и провокира ново повишаване на цените, съветският газов колос " Газпром " понижи доставките на клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните 3-4 дни.

Ако по-ниските съветски газови потоци се задържат по-дълго, те могат да провалят лятната акцията за запълване на газохранилищата, тъкмо когато запасите се възстановяваха, засилвайки оптимизма, че районът ще доближи задачата на Европейски Съюз за минимално равнище на запълване от 80% преди 1 ноември.

Пълното прекъсване на доставките по " Северен поток " ще докара до равнища на предпазване в Европа от едвам 59% до 1 ноември, показва Ди Одоардо.

Ако тръбопроводът продължи да работи единствено с 40% от потенциала си, тогава равнищата на предпазване може да доближат 67% до тогава, като рискът от привършване на запасите ще се измести в края на зимата, споделя той.

Руските управляващи настояват, че не могат да възстановят мощно понижените количества на газ, които текат по газопровода " Северен поток 1 ", защото става въпрос за механически проблем, комплициран от глобите. Те обаче са подготвени незабавно да пуснат " Северен поток 2 ", с цел да възстановят размера на доставките.

Изпълнителният шеф на " Газпром " Алексей Милер, държавната компания с монопол върху износа на съветски газ по тръбопроводи, сподели, че западните наказания вършат невероятно да се обезпечи връщането на оборудването за компресорната станция на газопровода " Портовая " край Виборг, което основава проблеми по цялото трасе. Милер акцентира, че газопроводът " Северен поток 2 ", теоретично е подготвен за потребление " във всеки миг ".

" Северен поток 2 " има потенциал да изпомпва към 55 милиарда куб. метра газ годишно за Европейски Съюз, повече от половината от импортираното в Европа по газопроводи съветско гориво предходната година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР