Европа разработва планове за действия при извънредни ситуации в случай

...
Европа разработва планове за действия при извънредни ситуации в случай
Коментари Харесай

ЕС разработва планове за спешни действия в случай на пълно спиране на руския газ

Европа създава проекти за дейности при изключителни обстановки при положение на цялостно прекъсване на вноса на съветски газ тази година. Това уточни еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, представена от " Файненшъл таймс ", предупреждавайки, че за всяка страна има риск доставките ѝ да бъдат спрени от Москва.

Европейски Съюз бърза да натрупа в газовите си складове допустимо най-вече синьо гориво и би могъл да размени по-голямата част от съветските доставки тази година, само че би трябвало да направи повече при положение на цялостно прекъсване на вноса.

Плановете, които се създават от Европейската комисия, ще включват ограничения за нормиране на газовите доставки за индустрията и щадене на семействата, съгласно източници.

Руският тръст " Газпром " към този момент спря доставките за Полша, България и Финландия, които отхвърлиха да изпълнят настояването на Кремъл за заплащане на газа в рубли, вместо в долари или евро.

" Изправени сме пред обстановка, в която доста страни членки могат да се окажат идващите (чиито доставки ще бъдат спрени). Засега съумяваме да се погрижим за сигурността на снабдяването на тези три страни, най-много благодарение на взаимност от съседите ", уточни Симсон в изявление за изданието.

" Подготвяме проекти за незабавни дейности, в случай че тази година има цялостно нарушение ", сподели тя.

Промишлеността употребява 27 % от газа, потребяван в Европейски Съюз, като най-големи количества са нужни на производителите на химически артикули, керамика, храни и стъкло. Еврокомисията към този момент даде обещание да отбрани основни снабдителни вериги за хранителни, здравни и защитни артикули. Блокът ще успее да размени две трети от съветския газ тази година, каквито проекти разгласи по-рано, сподели Симсон, изразявайки оптимизъм за резултата от напъните за обезпечаване на различни доставки.

Европейски Съюз към този момент е получил рекордни количества полутечен природен газ тази година, което му даде опция да стартира да запълва хранилищата си. Към 25 май те са били цялостни на 44 % по отношение на 36 % година по-рано, отбелязва " Файненшъл таймс ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР