Европа продължава да се бори с пандемията от коронавирус. Новото

...
Европа продължава да се бори с пандемията от коронавирус. Новото
Коментари Харесай

Еврокомисията очаква 2.7% ръст на БВП на България за 2021-ва


Европа продължава да се бори с пандемия та от ковид. Новото повишаване на броя на случаите, дружно с появяването на нови, по-заразни варианти на ковид, принуди доста страни членки още веднъж да вкарат или да затегнат противоепидемичните ограничения. В същото време стартирането на стратегиите за имунизация в целия Европейски Съюз дава учредения за внимателен оптимизъм.

В  се планува стопанската система на Европейски Съюз да нарасне с 3,7 % през 2021  г. и с 3,9 % през 2022  г.

По отношение на България прогнозата е за нарастване на действителния Брутният вътрешен продукт с 2.7% през 2021 година и с 4.9% през 2022 година

Икономическото влияние на пандемия та остава неравномерно в обособените страни членки и се предвижда, че и темповете на възобновяване също ще се разграничават доста.

Прогнозната инфлация за еврозоната и Европейски Съюз за 2021  г. леко се увеличи спрямо прогнозата от есента, само че като цяло се чака да остане ниска. За България   предстоящата инфлация е 1.7% през 2021 година и 1.8% през 2022 година

Рисковете, свързани с прогнозата, са по-балансирани от есента насам, макар че остават огромни. Те са свързани основно с развиването на пандемия та и с триумфа на акциите за имунизация.

Положителните опасности са свързани с опцията процесът на имунизация да докара до по-бързо от предстоящото облекчение на противоепидемичните ограничения и затова до по-ранно и по-силно възобновяване.

Що се отнася до негативните опасности, пандемия та може да се окаже по-устойчива или по-тежка в кратковременен проект спрямо допускането в прогнозата или осъществяването на стратегиите за имунизация може да се забави. Това може да докара до закъснение в облекчаването на противоепидемичните ограничения, което от своя страна би се отразило на развиването във времето и на силата на предстоящото възобновяване.

 

 

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР