Европа приема правила, заделя средства, но те не стигат до

...
Европа приема правила, заделя средства, но те не стигат до
Коментари Харесай

Карадайъ: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Европа приема правила, заделя средства, само че те не стигат до дребния бизнес, до дребните земеделци, до дребните общини в България. Защо? Защото Движение за права и свободи не е във властта, с цел да приготви оперативните стратегии за европейските вложения. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на предизборна среща в Сърница. В нея участваха евродепутатите от Движение за права и свободи Искра Михайлова и Атидже Вели, общественият специалист доктор Хасан Адемов и Небие Кабак, втора в листата за Пазарджик. Водач на листата е Делян Пеевски.

Оперативните стратегии и Планът за възобновяване и резистентност трябваше да бъдат написани и до края на 2020 година да бъдат импортирани в Европейската комисия. Сега сме 2023 година, а те към момента не работят, сподели Карадайъ.

Той напомни, че през 2020 година управляваше ГЕРБ. Когато видяхме, че не могат да разпишат оперативните стратегии и Плана за възобновяване и резистентност, през септември от трибуната на Народно събрание призовахме да се сформира експертен кабинет с специалистите, отговарящи за еврофондовете, на всички парламентарни групи, върна лентата Карадайъ.

Какъв беше резултатът? Бойко Борисов желал да си изкара целия мандат, тъй като два пъти преди този момент не успявал, уточни Карадайъ. И акцентира: " А грижата за хората къде остава? Неговото его е по-важно от проблемите на хората, общините и страната. ".

След това пристигнаха едни, които се самонарекоха умни и красиви, „ смяна “, само че видяхме, че тя е неприятното към по-лошо, продължи Мустафа Карадайъ. Какво направиха те? Няма оперативни стратегии, няма План за възобновяване и резистентност. Нещо повече в Плана за възобновяване и резистентност имаше 500 милиона за дребните земеделци - заделени за напояване. Те задраскаха поливното земеделие и сложиха 600 млн. за акумулатори на един олигарх, съобщи Карадайъ.

Те не мислят за дребните аграрни производители, a за един олигарх, възмути се водачът на Движение за права и свободи.

Мустафа Карадайъ подсети, че когато Движение за права и свободи бе във властта в интервала 2001-2009 година България реализира стратегическите си цели - участие в НАТО и Европейски Съюз. Експертите на Движението разписаха оперативните стратегии за първия програмен интервал - 2007-2013 година. Договорихме ги с Брюксел, с цел да пристигна един да обикаля с джипката и да реже ленти, сподели Карадайъ.

Той съобщи още, че специалистите на Движение за права и свободи приготвиха и оперативните стратегии за втория програмен интервал - по време на държавното управление на Орешарски, в което Движението участваше.

60 милиарда лв. чакат в този момент България в Брюксел. Само че от неспособно ръководство тези пари не са стигнали до вас. Какво е решението на тази задача? Движение за права и свободи да взе участие във властта, с цел да могат тези средства да стигнат до бизнеса и хората, сподели Карадайъ.

Той уточни, че през днешния ден дългът на страната е над 40 милиарда лв.. Ситуацията в този момент доста наподобява на онази през 2001 година, когато след приватизацията стопанската система бе разрушена, инфлацията - растяща, цените - високи, заплатите - ниски, а работните места - несигурни.

Движение за права и свободи пристигна на власт, когато дългът на страната беше над 17,5 милиарда лева След два мандата в ръководството дългът на страната беше единствено 1,5 милиарда лева За 8 години присъединяване във властта сме върнали 16 милиарда дълг, приблизително по 2 милиарда на година, напомни Карадайъ. Нещо повече - оставихме 8,5 милиарда лв. във фискалния запас, добави той.

След това за 10 години еднолично ръководство на ГЕРБ дългът на страната скочи с 20 милиарда лв. - приблизително по 2 милиарда дълг трупаха на година, сподели Карадайъ. И цитира още една страшна статистика, резултат от едноличното ръководство - последното броене сподели, че 800 000 души ги няма в България, напуснали са страната ни.

Затова казахме, че моделът на едноличното ръководство е неприятен и би трябвало да си отиде, съобщи Карадайъ. И добави: " После пристигнаха едни, някои им споделят шмекери, други - шарлатани, които сякаш желаеха да трансформират модела ГЕРБ, а се оказа, че и те желаят еднолично и еднопартийно да ръководят. Щели сме да вършим избори, до момента в който те не станат 121, с цел да ръководят сами. Но народът е умен. Той споделя на последните избори: " Писна ни от едноличното ръководство “. И от април 2021 година създава една и съща конструкция на Народното събрание, в която никой не може еднопартийно да ръководи. ".

Затова ние би трябвало да се представим на тези избори толкоз добре, че изрично да бъдем във властта. И ще бъдем във властта, съобщи Карадайъ.

За да влезе България в еврозоната и в Шенген, Движение за права и свободи би трябвало да взе участие във властта, добави той.

Лидерът на Движение за права и свободи особено се обърна към младежите. Темата обучение е в директна връзка с реализацията на младежа. Трябва да забележим какъв модел на обучение е необходим на България, с цел да може младежите да имат реализация тук, в Родината, безапелационен бе Мустафа Карадайъ. Да обиколят целия свят, да се образоват, да учат, да получават специалности, опит, процедура, само че да желаят да се връщат тук в България. В Сърница да ползват това, което са научили, за това иде тирада, сподели още водачът на Движение за права и свободи.

Можем да създадем това с доста ум, с разсъдък, отговорност и в разговор, заключи Карадайъ. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР