Европа предприема поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си

...
Европа предприема поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си
Коментари Харесай

Цената на горивата: Колко ще плащаме след ембаргото върху вноса на дизел и руски петрол?

Европа подхваща следващата сериозна стъпка към понижаване на енергийната си взаимозависимост от Русия и от през днешния ден е в действие ембарго върху вноса на дизел и други артикули, създадени от недопечен нефт в съветски рафинерии. Новото ембарго обаче носи опасности от растеж на цените на горивата. Според специалисти не се чакат съществени разтърсвания, защото са насъбрани запаси през последните месеци.

Днес цената на дизеловото гориво в русенските бензиностанции варираше от 2,83 до 2,96 лв..

Тодор Димитров: " Расте дизелът ".

Валентин Великов: " Доста високи за заплатите, които вземаме ".

Според русенци, цената е безпричинно висока и не дава отговор на качеството.

Пламен Костов: " Ние сме подобен народ, че поносим всичко, а не би трябвало да е по този начин ".

Симеон Костов: " В момента с тези цени задоволително доста се замисляме по какъв начин да комбинираме маршрута, тъй че да са най-малко километрите, които се изразходват ".

Валентин Великов: " Над 4 лв., в случай че стане, просто няма да има опция да се употребява толкоз, колкото се е употребила до момента ".

Дали цените ще тръгнат нагоре ще стане ясно на следващия ден, когато отворят тържищата. Според специалисти пазарите са имали време да се нагодят към обстановката, защото ембаргото е оповестено още през юни.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: " Аз персонално не чакам да има някакво покачване на цените към сегашния миг. Европа се ресурси през последните месеци както със недопечен съветски петрол, по този начин и с подготвени нефтопродукти. Там не чакам особени проблеми, може да има някакъв дефицит в избран миг, само че ще бъде много малко ".

През последните седмици у нас има компании, които са почнали да внасят горива с не съветски генезис. При тях специалистите чакат малко по-високи цени.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: " В България ние имаме рафинерията в Бургас, до момента в който тя работи пазарът ни е напълно обезпечен с нефтопродукти. Не виждам някакво заплаха ".

Според специалисти резултатът от ембаргото ще бъде друг в страните членки на Европейски Съюз. В Португалия и Испания да вземем за пример, размерите на съветските горива са съвсем минимални. В Германия потреблението на дизел от съветски генезис е било към 40-45 %, а настоящите данни сега демонстрират понижение до към 15 %. Очаква се заобикалянето на Русия и намирането на различни източници да коства пари на европейците, защото логистичните вериги се удължават.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: " Голяма част от европейските компании още веднъж започнаха да влагат в мощности, защото мощностите на континента не са задоволителни. Няма задоволително рафинерии, които да покрият потреблението на континента, това което може да се разчита друго е точно Близкия изток и американските рафинерии. В момента работят на по-бавни обороти, само че мисля, че ще засилят своето произвеждане през идващите седмици ".

Данните демонстрират, че Европа към този момент е понижила на половина вноса си на дизел от Русия.

Репортери: Тихомир Игнатов, Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР