Европа предприема поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си

...
Европа предприема поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си
Коментари Харесай

Как ще се отрази ембаргото върху руския дизел на световните цени на горивата

Европа подхваща следващата сериозна стъпка към понижаване на енергийната си взаимозависимост от Русия и от 5 февруари постанова ембарго върху вноса на дизел и други артикули, създадени от недопечен нефт в съветски рафинерии, обобщава Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Забраната идва след отхвърли за импорт на въглища през предишното лято и на недопечен нефт от декември. Новото ембарго обаче носи опасности от растеж на цените на горивата, които и без друго скочиха след началото на съветската инвазия в Украйна преди близо година.

" Пръскаме пари по пътищата, с цел да работим ", споделя Ханс-Дитер Зеделмайер от немската фамилна компания за преводи " Раст райзен " (Rast Reisen).

Повечето неща, които хората използват, се транспортират с камиони, които се движат най-вече с дизел. Горивото се употребява всеобщо в селското стопанство, за градския превоз и при индустриалното съоръжение. По-високата цена на дизела ще се отрази безусловно на всичко.

Може ли ембаргото да увеличи цената на дизела?

Цената на дизела, както и на петрола, зависи от световния пазар. Европа може да потърси различни източници, като да вземем за пример Съединени американски щати, Близкия изток или Индия. Ако този преход мине гладко, въздействието върху цените ще бъде краткотрайно и умерено.

Европа към този момент понижи на половина вноса си на дизел от Русия. Преди началото на войната половината от употребения на Стария континент дизел идваше от Русия, а в този момент това се отнася за 27 на 100.

В същото време американските снабдители усилиха вноса от 34 000 барела на ден при започване на 2022 година до 237 000 барела на ден през януари, по данни на " Стандарт енд Пауърс глоубъл " (S&P Global).

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон съобщи, че пазарите са имали време да се нагодят към обстановката, защото ембаргото беше оповестено още през юни. През последните седмици вносът на дизел в Европа пораства, което значи, че запасите се усилват.

Налице е обаче един усложняващ обстановката фактор. Г-7 разисква налагането на таван на цената на съветския дизел по сходство на към този момент наложения таван на цената на суровия нефт. Целта е дизелът да продължи да има достъп до международните пазари, само че приходите на Кремъл да спаднат.

Ако таванът проработи както е умислен, дизеловите потоци ще се трансформират, като Европа ще откри нови снабдители, а Русия - нови клиенти, без това да докара до дефицит.

Какво може да реализира таванът на цената на дизела?

Целта е бъде още един резултатът от тавана на цената на суровия нефт, който на практика забрани на западни компании да транспортират съветски недопечен нефт, чиято цена е над 60 $ за барел.

Русия разгласи, че няма да продава нефт на страни, които съблюдават този таван, само че намалялото търсене поради забавянето на международната стопанска система значи, че купувачи от Китай, Индия и други страни могат да получават съветски нефт със сериозна отстъпка, което понижава приходите на Кремъл.

Подкрепени от скъпия нефт, цените на дизела се повишиха предходната седмица до 1000 $ на звук от 800 $ на звук при започване на декември.

Цената на барел дизел по предписание е с към 40 $ повече от тази на барел недопечен нефт.

Една от аргументите за повишаването на дизела бяха зимните стихии в Съединени американски щати в края на декември, които удариха рафинериите.

Какво ще стане, в случай че дизелът нарастне?

Цените на горивата са главната причина за високата инфлация в Европа през предходната година, която забави стопанската система и фрапантно понижи покупателната дарба на потребителите.

Цените на дизела в бензиностанциите през годината варираха сред 1,66 евро и 2,14 евро за литър.

" Това е гигантско нарастване ", споделя Кристофър Шулдес, чиято фамилия към този момент трето потомство ръководи немската транспортна компания " Шулдес спедишън " (Schuldes Spedition).

Компанията, основана в дребното градче Алсбах-Хенлайн в провинция Хесен, разполага с 27 дизелови камиона и 50 чиновници. Тя към този момент е преоборудвала машините с по-ефикасни мотори и е обучила водачите им по какъв начин да карат, пестейки гориво.

" Ние сторихме всичко това преди Русия да нападна Украйна. Нямаме повече благоприятни условия за оптимизация ", споделя Шулдес.

В опит да облекчи натиска на високите цени на дизела компанията пробвала да контракти по-високи цени с дълготрайните си клиенти. Някои се съгласили, други - не. Дори и в договорите да има уговорка за растеж на цените, това става с двумесечно закъснение.

От " Раст райзен " регистрират растеж на цените на дизела сред 12 и 25 на 100. И защото 15 от 25-те й рейса са част от районния публичен превоз, компанията не може автоматизирано и бързо да увеличи цените, а растежът, избран от управляващите, е " капка в морето ", споделя Зеделмайер.

Компанията към този момент е добавила 10-15 евро " дизелова " добавка към пътуванията до известни дестинации като северния немски остров Зюлт и хърватското крайбрежие.

Какво може да се обърка?

Енергийните пазари гледат към Китай и се чудят по кое време втората международна стопанска система ще се възвърне от пандемичните ограничавания. При ниското домашно ползване китайските управляващи позволяват на локалните рафинерии да усилят производството и износа. Но в случай че търсенето в Китай се усили, китайският дизел може са изчезне от международния пазар, което да провокира дефицит и да вдигне цените.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР