Европа предприе светкавични мерки за спиране на полетите от Южна

...
Европа предприе светкавични мерки за спиране на полетите от Южна
Коментари Харесай

Какво се знае за новия вариант на ковид „Омикрон”, който изплаши власти и учени

Европа предприе светкавични ограничения за прекъсване на полетите от Южна Африка, откакто в страната бе открит нов вид на ковид, който може да се окаже най-опасният до този миг.

Европейската комисия разгласи, че желае да бъдат прекъснати самолетните полети до Европейски Съюз от страните в южната част на Африка поради открития там нов и евентуално рисков вид на ковид, съобщи Асошиейтед прес. Вариантът към този момент е засечен в Ботсвана и Хонконг, само че до през днешния ден нямаше известия да е откриван в Европа.

СЗО избра да го назова Омикрон съгласно следващата писмен знак от гръцката писменост, пропускай следващата „ ни ” след  „ делта ”.

Белгия обаче заяви, че е разкрила първия разгласен случай в Европа на новия вид на COVID-19 при неимунизирано лице, което се е върнало от чужбина. " Имаме случай, който към този момент е доказан, на този вид " B.1.1.529, открит за първи път в Южна Африка, съобщи на конференция белгийският министър на опазването на здравето Франк Ванденбруке. Заразеното лице е дало позитивен тест на 22 ноември и не е имало COVID-19 преди този момент, добави той, без да даде повече детайлности. Водещият белгийски вирусолог Марк Ван Ранст заяви в Туитър, че лицето се е върнало от Египет на 11 ноември.

Вандебруке съобщи: " Трябва да се повтори, че това е недоверчив вид - не знаем дали е доста рисков вид ". Той обаче означи, че " като защитна мярка " Европа стопира полетите от Южна Африка. " Така че, цялостна нерешителност, само че не изпадайте в суматоха ", сподели той и добави, че белгийската група за оценка на риска от COVID-19 проучва обстановката.

Англия също наложи възбрана за влизане от шест африкански страни поради новия Covid вид. Полетите от Южна Африка, Намибия, Лесото, Ботсвана, Есватини и Зимбабве ще бъдат прекратени от 12 часа в петък до 4 часа сутринта в неделя. От неделя нататък новопристигналите в Обединеното кралство от там ще би трябвало да се слагат под карантина в хотели. Това ще даде време на учените да работят върху секвенирането на генома на новия вид, с цел да се откри какъв брой е важен той.

Какво знаем до този миг за новия вид?

Министърът на опазването на здравето на Южна Африка разгласи нов вид на ковид, който се популяризира бързо в някои елементи от страната, съобщи Си Ен Ен. Но към този момент е засечен и в Израел, и в Хонконг. Англия, Германия, Австрия, Италия, Франция оповестиха, че стопират полетите до южноафрикански страни.

``Първоначално изглеждаше като клъстерно огнище, само че през вчерашния ден дойде информация от нашите учени от Мрежата за геномно наблюдаване, че учат нов вариант``, сподели министърът на опазването на здравето Джо Фаала, наблягайки, че за момента остава незнайно къде се е появил този вид за първи път. Учените го назовават B.1.1.529. Засега е открит в Южна Африка, Ботсвана (заради което медиите го назовават ``Ботсванска мутация``, а кодовото му наименование най-вероятно ще бъде буквата Nu от гръцката азбука) и при пасажер, който е пътувал за Хонконг от Южна Африка, добави Фаала. Инфекция с новия вид на ковид B.1.1.529 е открит и в Израел при жител, завърнал се от Малави. Пресслужбата на израелското министерство на опазването на здравето разгласи това през днешния ден, заяви БГНЕС.

" Вариант на ковид, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при жител, който се е завърнал от Малави. Освен това има подозрения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина жители, които сега чакат резултатите от тестванията в изолираност ", се споделя в изказването. Вероятно става дума за израелски жители, които са имунизирани.

Изучаващите генома споделиха, че разновидността има извънредно огромен брой разновидности - повече от 30 в основния шипов протеин - структурата, която вирусът употребява, с цел да влезе в клетките, които нападна. Рецепторът на вируса, който реализира първи контакт с клетките на нашето тяло, има 10 разновидности в съпоставяне единствено с две за разновидността Delta. Това равнище на разновидност най-вероятно идва от един пациент, който не е съумял да победи вируса. Медицинският специалист професор Тулио де Оливейра съобщи, че разновидността се популяризира доста бързо и се чака напън в здравната система в идващите няколко дни и седмици.

Много разновидности обаче не значи автоматизирано, че обстановката е неприятна, тъй като в значимо да се знае какво в действителност вършат тези разновидности. Притеснението в този момент е, че този вирус е радикално друг от оригинала, който се появи в китайския град Ухан. Това значи, че имунизациите, които са проектирани благодарение на истинския вариант, може да не са толкоз ефикасни.

Някои от разновидностите са били следени преди в други разновидности, което дава известна визия за евентуалната им роля в този вид. Например разновидността N501Y улеснява разпространяването на ковид. Има някои, които затрудняват антителата да разпознаят вируса и могат да създадат имунизациите по-малко ефикасни, само че има и други разновидности, които са изцяло нови.

" Това, което ни кара да се тормозим е, че този вид може да има освен нараснала трансмисивност, т.е. да се популяризира по-ефективно, само че и да е в положение да заобиколи елементи от имунната система и отбраната, която имаме в нашата имунна система ", сподели откривателят Ричард Леселс.

Натрупването на многочислени разновидности в шиповидния протеин на процедура прави този вид на ковид неосезаем за отбраната , построена от имунизациите , изключително препаратите, основани въз основата на иРНК (Comirnaty на производителя BioNTech/Pfizer и Spikevax на производителя Moderna). Спешно ще се наложи да се преправят тези ваксини, с цел да отразят настоящия (т.е. с мутациите) генетичен материал на ковид. А това няма да отнеме по-малко от няколко седмици. От компанията BioNTech оповестиха през днешния ден, че след две седмици ще знаят дали имунизацията им пази от новия вид.

Новооткритият в Южна Африка вид на ковид се смята за " най-значимия " до момента във връзка с капацитета му да направи имунизациите по-малко ефикасни , означи в петък министърът на превоза на Обединеното кралство Грант Шапс.

Д-р Сюзън Хопкинс, основен медицински консултант на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, сподели, че цената на на възпроизвеждане на разновидността B.1.1.529 в южноафриканската провинция Гаутенг, където е открит за първи път, в този момент е 2 – равнище на предаване, което не е записано от началото на пандемията, преди да стартират да се постановат ограничавания. Всичко над 1 значи, че епидемията ще пораства експоненциално.

Новият вид B.1.1.529 обаче може да бъде засечен с естествен PCR тест.

Регулаторът на медикаментите в Европейския съюз разгласи, че следи изкъсо новия COVID-19 вид B.1.1.529, само че е " прибързано " да се каже дали ще са нужни обновени ваксини за битка с него, съобщи " Франс прес ".

" Европейската организация по медикаментите (EMA) счита, че сега е прибързано да планува нуждата от приспособена ваксина с друг състав, с цел да се оправи с този нововъзникващ вид ", се споделя в изказване на ЕМА пред Агенция Франс Прес.

ПРЕВАНТИВНО

Португалското държавно управление разгласи стягане на ограниченията против COVID-19, защото страната с най-високи равнища на имунизация в Европейски Съюз се бори със скок на новите инфекции. ``Въпреки триумфа на имунизационната стратегия би трябвало да сме наясно, че навлизаме във фаза на висок риск, тъй като виждаме огромен растеж на броя на новозаболелите в останалата част на Европа, а Португалия не е остров``, сподели министър председателят Антонио Коста.

От 1 декември ще бъде върнато изключителното състояние, което беше анулирано преди четири месеца. Съгласно новите правила всички пасажери, летящи до Португалия, ще могат да се качат на аероплан с негативен тест, а самолетните компании ще бъдат глобявани с 20 000 евро на пасажер за несъблюдение на инспекцията.

Сертификатите за ваксина ще бъдат наложителни за влизане в хотели, заведения за хранене, фитнес зали и културни събития; маските още веднъж ще се употребяват на закрити публични места; посетителите на домове за възрастни хора, лечебни заведения, питейни заведения, танцови зали и огромни спортни и културни събития ще би трябвало да покажат негативни проби.

Страната разгласи и „ седмица на ограничение “, започваща от 2 януари. Рработата от у дома става наложителна, питейните заведения ще бъдат затворени и учебните ваканции ще бъдат удължени, с цел да се предотврати разпространяването на вируса след празничния сезон, сподели Коста.

Тъй като над 87% от популацията е имунизирано, процентът на заразяване в Португалия е много под този в в северната и източната част на Европа. Въпреки това, този месец и Португалия претърпя внезапно повишаване на инфекциите. В сряда страната записва 3773 нови случая на ковид - най-високото равнище от края на юни.

Освен новите ограничавания, управляващите ускоряват разпространяването на бустерни дози.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР