Европа отклонява все повече погледа си от Доналд Тръмп и

...
Европа отклонява все повече погледа си от Доналд Тръмп и
Коментари Харесай

Европа отклонява все повече погледа си от САЩ, насочва го към Китай

Европа отклонява от ден на ден погледа си от Доналд Тръмп и Съединени американски щати и го насочва към Китай. От началото на пандемията, доверието към американския президент измежду обществото в огромните европейски страни понижава от ден на ден, написа Business Insider.

Според данни от настояща анкета 76% от германците споделят, че мнението им за Америка се е влошило поради рецесията. 37% от интервюираните декларират, че е по-важно да се поддържат близки връзки със Съединени американски щати, само че единствено с 1% по-малко от тях ( 36%) са тези, които избират поддържане на близки връзки с Китай. Това е чувствителен спад по отношение на резултатите от аналогична анкета, извършена предходната година, когато 50% от германците са били на мнение, че поддържането на връзките с Съединени американски щати е приоритет, в съпоставяне единствено с 24%, които са посочили Китай. В обособен въпрос единствено 10% от германците преглеждат Съединени американски щати като най-важния световен сътрудник на страната, което е спад от 19% по отношение на предходната година. Шест % са тези, които виждат Китай в тази роля, което е с 1 процентни пункта повече по отношение на миналата година.

Друга анкета, извършена предходната седмица откри, че единствено 2% от французите се доверяват на Тръмп да обезпечи международно водачество. В същото време Китай упражнява възходяща политическа, дипломатическа и финансова мощ в цяла Европа.

Отделно изследване, извършено във Англия, също откри утежняване на публичното мнение за Съединени американски щати от началото на пандемията.

Запитани в края на предишния месец дали Англия би трябвало да построи по-силни връзки с Европа или със Съединени американски щати, 35% от британците са дали отговор, че Европа би трябвало да бъде приоритет, спрямо едвам 13%, които декларират, че Съединени американски щати би трябвало да е приоритет. Това е изместване от 6 процентни пункта към Европа от началото на ноември досега.

Промяната в публичните настройки се дължи главно на появили се информации за коментара на Тръмп, спекулиращи, че е " предложил " потреблението на дезинфектанти като средство за всеобщо лекуване на пациенти с ковид. И въпреки след това да се оказа, че думите на американския президент са били извадени от ироничния подтекст на цялото му изявление, те са оставили дълготраен отпечатък измежду популацията в доста европейски страни. Информацията, че Тръмп се е опитал да купи права върху коронавирусна ваксина, създадена в Германия, също провокира яд на континента.

Европа подценява от ден на ден заканите на Тръмп към Китай

Тази смяна се следи и в държанието на европейските държавни управления, които наподобява са все по-склонни да пренебрегват заканите на Тръмп за определяне на по-тесни връзки с Китай. Редица европейски страни работят по покупко-продажби с китайската телекомуникационна компания Huawei за създаване на техните 5G мрежи, макар растящите агресивни заплахи от Белия дом.

Пекин също показва възходяща дарба да упражнява дипломатически напън върху Европа, даже когато противодейства на желанията на Вашингтон.

Нежеланието на Европа да подлага на критика Китай може да се дължи частично на възходящото икономическо владичество над Пекин.

Скорошен отчет на капиталовата банка GP Bullhound сочи, че откакто европейските пазари на технологии се отвориха, Китай застигна Съединени американски щати във връзка с вложенията в европейски софтуерни компании за първи път от 2018 година насам.

Ясно е, че с световната стопанска система, ориентирана към дълбока криза, европейските държавни управления, обществените институции и фирмите от ден на ден се обръщат към Китай за поддръжка и вложения. И с утежняването на публичното мнение в Европа за САЩ, възраждането на Китай като идващ световен водач би могло да е за сметка на Америка и по-точно на президента Тръмп, обобщава изданието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР