Европа, от една страна, сама се вкарва в енергиен капан

...
Европа, от една страна, сама се вкарва в енергиен капан
Коментари Харесай

Как Западът паразитира върху развиващите се страни

Европа, от една страна, сама се вкарва в енергиен капан с дейностите си. А въпреки това, слага разрастващите се страни в явно по-лоши условия, спъва техния напредък и напредък. Тези две тези бяха изразени от премиера Михаил Мишустин. Какви проблеми си основава Европа и за какво се опасява от другите страни?

Премиерът Михаил Мишустин изрече две забавни тези. Първата, че с дейностите си Европа сама си основава компликации в енергетиката, които занапред се чакат в бъдеще. От друга страна, Европа също пречи на разрастващите се страни да се развиват обикновено.

„ Смята се, че един от методите да се забави процесът на стопляне е да се спре потреблението на изкопаеми горива въз основата на въглеводороди. Въпреки това, зле премислените опити на Запада бързо да премине от петрол и газ към чиста слънчева и вятърна сила доведоха до понижаване на вложенията в добива на въглеводороди и повишение на цените на горивата и материалите, създадени от тях “, съобщи Мишустин по време на просветителния маратон на Всеруското общество „ Знание “.

Този развой засегна европейските страни, докара до увеличение на разноските за произвеждане на енергоемки артикули. Много скоро това може да докара до съществени последици “, сподели министър председателят.

„ И този развой има и друга страна – стратегическа конкуренция. Отказът от изкопаемата сила слага разрастващите се страни в средносрочен проект в доста по-лоши условия спрямо развитите страни, които са минали през своя интервал на индустриализация с евтина въглеводородна сила “, акцентира Мишустин.

„ Абсолютно съм склонен с тези две тези. Нашите специалисти към този момент са говорили за това повече от един път. Именно опитът за интензивен енергиен преход докара до международната енергийна рецесия. Европейският съюз и в малко по-малка степен Съединените щати сплашиха всички, че не е належащо да се влага в обичайна сила, тъй като дадоха обещание доста да понижат размера на потреблението на въглеводороди единствено за няколко години. Видите ли, в случай че инвестирате милиарди в този момент, тогава, когато вашите планове влязат в произвеждане, пазарът ще бъде цялостен с въглеводороди, цените ще бъдат ниски и вие ще загубите парите си “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Наистина петролните и газовите компании започнаха да понижават вложенията си в обичайна промишленост. Изпълнителният шеф на най-голямата петролна компания “Сауди Арамко ” неотдавна приказва за " хроничното недостигане на вложения " в добива и изследването. Според Владимир Чернов, анализатор на Freedom Finance Global, през 2014 година вложенията в изследване и рандеман на нефт са достигнали исторически връх от 755 милиарда $, само че година по-късно са паднали до 600 милиарда $. През 2016-2019 година междинният размер на вложенията в промишлеността към този момент е паднал до 450 милиарда годишно, а през пандемичната 2020 година до 307 милиарда Миналата година вложенията се правят оценка на 427 милиарда $.

„ Цялата енергийна рецесия се свежда до прост недостиг и тя стартира, несъмнено, не през 2022 година, а през 2021 година Това ясно се вижда в динамичността на цените на газа в Европейски Съюз. Газът стартира да нараства от втората половина на 2021 година “, споделя Юшков. Просто Европейският съюз се възползва от опцията да откри някой, който да упрекна през 2022 година във към този момент назряващата енергийна рецесия. Последвалите събития единствено изостриха нещата.

Още по-нова е тезата на Мишустин за стратегическата конкуренция, когато развитите страни слагат разрастващите се в по-лоши условия. За какво става дума?

„ Тук става дума за световна неправда. Европа и Съединени американски щати, по този начин да се каже, западната цивилизация, доближиха високо равнище на икономическо развиване точно с помощта на поредното прекосяване на всички стадии на енергийния ред, където безусловно никой не им пречи. Първият стадий е, когато дърветата се изгарят, на втория стадий стартират да горят въглища, по-късно нефт и по-късно газ. Сега западната цивилизация може софтуерно и финансово да си разреши да премине към възобновими енергийни източници. Но доста разрастващи се страни към момента не са минали през всички стадии на енергийния ред. Някъде в Африка дърветата към момента се горят и не са стигнали до въглищата. Но към този момент им е неразрешено да минават към въглища и би трябвало неотложно да преминат към възобновима сила. А на Запада не му пука, че нямат пари и технологии “, изяснява Юшков.

Освен това, когато Европа споделя, че няма за какво да се опасява от енергийния преход към възобновими енергийни източници, аргументът е фактът, че в историята към този момент е имало сходни преходи от един енергиен режим към различен. Това обаче е операция. Защото има фундаментални разлики.

„ С какво актуалният енергиен преход е друг от предходните? Предишните енергийни преходи постоянно са се случвали естествено, тъй като всеки нов тип гориво е бил по-рентабилен от предходния. И в този момент преходът е натрапен принудително, Европейски Съюз счита, че икономическата успеваемост е нелепост, належащо е да се премине към възобновима сила само в името на спасяването на планетата. Икономически аргументи за енергийния преход сега няма “, отбелязва Игор Юшков.

„ Съединените щати водят света в индустриалното развиване от 1865 до 1913 година по време на ерата на втората индустриална гражданска война. През тези години, на фона на нахлуването на Ирак в Кувейт, международните цени на петрола внезапно се повишиха от 15 до 41 $ за барел. Но даже и при такова внезапно нарастване на цената им със 173%, те са половината от настоящите международни цени. Следователно в сегашните условия енергоемките браншове ще бъдат два пъти по-скъпи - което значи, че процесът на индустриализация на разрастващите се страни ще бъде два пъти по-скъп за тях, в сравнение с за Съединени американски щати по време на втората индустриална гражданска война ”, дава образец Чернов

В същото време цената на силата визира безусловно всички сфери на стопанската система, в това число развиването на промишлеността. Колкото по-висока е цената, толкоз по-бавен е растежът на производството и Брутният вътрешен продукт. „ Има толкоз енергоемки промишлености, че до 50% от себестойността на създадените артикули включва цената на силата, изразходвана за тяхното произвеждане. Следователно колкото по-скъпи са енергийните запаси, толкоз по-скъпо ще бъде самото произвеждане и вследствие на това крайната цена за потребителя “, отбелязва Чернов.

Така условието на груповия Запад за прекосяване към възобновима сила не е нищо повече от инструмент за ограничение на икономическото развиване на други страни, защото не им е разрешено да развиват своята промишленост и стопанска система, употребявайки най-евтините и ефикасни енергийни източници - въглища, петрол и газ.

Освен това историята на климата се употребява от Европа като средство за отбрана, т.е. отбрана на нейната стопанска система. Наскоро Европейски Съюз утвърди контракт за климата и, наред с други неща, въвеждането на въглероден налог от октомври 2023 година Засега този налог ще се постанова единствено за пет продуктови групи артикули, внасяни в Европейски Съюз, само че най-вероятно този лист последователно ще се уголемява. На напред във времето са стоманата, алуминият, циментът и торовете, т.е. тези артикули, при които европейците губят конкуренцията.

„ Как Европа пази стопанската система си? Ако стандартният цимент е създаден в Китай благодарение на електричество, получено от електроцентрала, работеща с въглища, тогава този артикул има висок въглероден отпечатък, за който ще би трябвало да се заплати доста, с цел да бъде доставен в Европа. Циментът, създаден в границите на Европейски Съюз благодарение на възобновима сила, няма да бъде обект на въглероден налог “, дава образец Юшков.

С това Европейски Съюз радикално трансформира системата. „ Ако преди обичайните въглеводороди бяха конкурентно преимущество, в този момент те ще се трансфорат в задължение заради високите налози. А възобновимата сила ще се трансформира от спирачка за стопанската система в конкурентно преимущество “, отбелязва събеседникът.

Така завършва стадият, когато историята на климата е единствено измама по отношение на грижата за планетата. И Западът минава към идващия стадий: когато тази история става повече за пари, в сравнение с за избавяне на природата.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР