Европа ностра, водещата организация за опазване на културното наследство в

...
Европа ностра, водещата организация за опазване на културното наследство в
Коментари Харесай

7-те най-застрашени обекта на културното наследство в Европа

Европа ностра, водещата организация за запазване на културното завещание в Европа и Институтът на Европейската капиталова банка оповестиха най-застрашените обекти в Европа за 2018 година: следвизантийските църкви в Москополе и Виткук в Албания, историческият център на Виена в Австрия, паметникът Бузлуджа в България, манастирският комплекс Давид-Гареджа в Грузия, казиното Констанца в Румъния, гръцкото сиропиталище Принкипо на Принцовите острови в Турция и фабриката за лед Гримсби във Англия.

Тези бисери на европейското културно завещание са в голяма заплаха, някои заради занемаряване или несъответстващо развиване, други заради липса на експертизи или запаси. В идващите месеци специалисти от Европа ностра и Института на Европейската капиталова банка, дружно с други сътрудници и номинаторите, ще посетят определените 7 обекта и ще се срещнат с главните заинтригувани страни.

Мултидисциплинарните екипи ще дават механически препоръки, ще разпознават вероятните източници на финансиране и ще активизират необятна поддръжка за запазването на тези забележителности. До края на годината експертите ще формулират осъществими проекти за деяние за определените обекти.

Този нов лист на „ 7-те най-застрашени “ се афишира по време на Европейската година на културното завещание, която отпразнува общото културно завещание - на европейско, национално, районно и локално ниво - и има за цел да насърчи жителите на Европа да го открият и да се ангажират с него.

Предишните описи бяха оповестени през 2013 година, 2014 година и 2016 година Маестро Пласидо Доминго, президент на Европа ностра, съобщи: „ Най-новият лист на „ 7-те най-застрашени “ се състои от изключителни съкровища на европейското културно завещание, които са в заплаха да бъдат изгубени. Хората в съответните райони са мощно заинтригувани да опазят тези

значими образци от нашето общо завещание, само че се нуждаят от по-широка европейска поддръжка. Затова приканвам локалните, районните, националните и европейските заинтригувани страни, както държавни, по този начин и частни, да обединят напъните си, с цел да обезпечат действително бъдеще за обектите.

Франциско де Паула Коело, декан на Института на Европейската капиталова банка, съобщи: „ Настоящата Европейска година на културното завещание дава идеална рамка за стартирането на четвъртия лист на „ 7-те най-застрашени “ обекта. Актуалната оценка сподели впечатляващ прогрес с редица от обектите, определени досега, и потвърди потенциала на вложенията в културното завещание, който може да генерира многочислени изгоди, изключително на социално-икономическо ниво. Затова се надяваме, че с помощта на комбинацията от държавна и частна поддръжка, обектите, включени в новия лист, ще бъдат избавени за бъдещите генерации. “

„ 7-те най-застрашени “ за 2018 година бяха определени от Управителния съвет на Европа ностра всред 12-те обекта, избрани от екип експерти по история, археология, архитектура, реституция, планово анализиране и финанси. Номинациите бяха направени от неправителствени организации или от държавни институции, формиращи част от европейската мрежа от членове и асоциирани организации на Европа ностра.

Програмата „ 7-те най-застрашени “ е учредена през януари 2013 година от Европа ностра с главен сътрудник Института на Европейската капиталова банка. Тя е въодушевена от сходен сполучлив план на американската организация „ Национално обединяване за историческо предпазване “. „ 7-те най-застрашени “ не е стратегия за финансиране. Нейната цел е да бъде катализатор за деяние и да предизвиква „ силата на положителния образец “. Тя има поддръжката на програмата на Европейски Съюз Творческа Европа като част от плана на Европа ностра „ Споделено завещание – споделени полезности “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР