Европа не може да повтори мигрантската криза от 2015-2016 г.,

...
Европа не може да повтори мигрантската криза от 2015-2016 г.,
Коментари Харесай

Европа не може да си позволи втора мигрантска криза, предупреди ЕК

Европа не може да повтори мигрантската рецесия от 2015-2016 година, когато над 1 милион души избягаха от войни, гонене и беднотия и заляха континента. Това предизвести заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, представен от Агенция Франс Прес.

Мигрантската рецесия провокира обилни политически различия сред някои страни членки на Европейския съюз.

" Европа не може да се провали два пъти за миграцията ", сподели Схинас на конференция след среща с министри от 18 страни от Европейски Съюз и Западните Балкани.

" Това е моментът, в този момент ", прикани той, като има поради дълго чакано и неведнъж отлагано предложение за реформиране на политиката на Европейски Съюз в региона на убежището и миграцията, което се чака Комисията да разкрие през септември.

Схинас акцентира, че контрактуваният от евролидерите проект за възобновяване на Европейски Съюз от пандемията от ковид почисти пътя за реализиране на прогрес по други проблеми.

Не искахме да натоварваме разискванията за проекта за възобновяване с различен тежък проблем като миграцията, разясни еврокомисарят.

Но в края на двудневната конференция за миграцията във Виена стана ясно, че доста аспекти от бъдещото съглашение остават противоречиви.

Гръцките представители обявиха ясно преди срещата, че те и други страни от Южна Европа желаят наложително систематизиране на бежанци в Европейски Съюз да бъде включено в дневния ред .

Държави като Полша, Унгария, Чехия и Словакия са изрично срещу това искане.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз, акцентира нуждата от по-стегнати процедури за решение на външните граници на Европейски Съюз кой може да получи бежански статут.

Зеехофер също подчертава върху по-високите равнища на връщане по страните на генезис на тези, които не получават бежански статут.

Запитан непосредствено дали Германия изключва система със наложително систематизиране на бежанците , Зеехофер отговори: " Нека първо да внесем тези други ограничения. Ако успеем да реализираме доста, този въпрос за разпределението ще го върнем ".

Силовият министър заяви, че Германия в този момент записва сред 300 и 400 мигранти дневно.

Участниците на форума взеха решение да основат " платформа за съгласуваност " във Виена за улеснение на обмена на информация сред страните членки на Европейски Съюз и страните от Западните Балкани за миграцията.

Зеехофер се надява новата платформа да работи като някаква " система за ранно предизвестие ", с цел да демонстрира по кое време са нужни спомагателни ограничения за справяне с миграционните проблеми.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР