Европа не може да избегне покачването на цените на фона

...
Европа не може да избегне покачването на цените на фона
Коментари Харесай

ЕК предупреди европейците да се подготвят за покачване на цените

Европа не може да избегне покачването на цените на фона на закупуването на сила от нови снабдители на по-висока цена. Това предизвести вицепредседателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер в изявление за немския вестник Велт.

Тя напомни, че забележителна част от европейската промишленост се основава „ на доста евтина сила от Русия и доста евтина работна ръка от Китай “. „ Имаше риск от взаимозависимост от Русия, само че цената на силата беше привлекателна. Сега има рискови условия и на това би трябвало да се постави край “, цитира изданието думите й.

Вестагер напомни, че в този момент европейските страни би трябвало да развиват енергийни партньорства със страни като Норвегия, Канада и Австралия. „ Ще има по-висока цена, която би трябвало да се заплати заради екологичните закони и наредбите за здраве и сигурност в тези страни “, напомни вицепредседателят на Европейска комисия. Отговаряйки на въпроса кой ще заплати за това, тя призна: „ В последна сметка, несъмнено, потребителите “.

С оглед на покачващите се цени на газа Вестагер се дефинира като внимателен оптимист. Ако европейците съумеят да закупят дружно полутечен природен газ, това може да докара до понижаване на цените, счита тя.

На 16 май Европейската комисия съвсем удвои прогнозата си за инфлацията в еврозоната тази година до рекордните 6,1% при предстоящи преди този момент равнища от 3,5%. През 2023 година Европейска комисия чака инфлацията в Европейски Съюз да бъде 2,7% по отношение на 1,4% предстоящи през предходната есен. Тя също по този начин понижи прогнозата си за напредък за Европейски Съюз и еврозоната през 2022 година от 4% на 2,7%, а през 2023 година - от 2,8% на 2,3%.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР