Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, е изправена пред

...
Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, е изправена пред
Коментари Харесай

Експерти предупреждават: Европа е изправена пред драматично горещо лято

Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, е изправена пред още едно трагично горещо лято, предизвестяват метеоролози. С идните летни месеци туристи, туроператори и локални се приготвят за провокациите на високите температури.

Миналата година огромни елементи от Северна Европа претърпяха продължителни интервали на рискови жеги, като температурите тук-там доближиха до над 45 градуса по Целзий. Ужасяващите жеги повлияха на туризма, защото на доста места провокираха непоносими условия за разходки, както и горски пожари.

„ Компютърните ни модели са безапелационни, че ни чака следващото извънредно горещо лято, изключително в края на юли и целия август “, безапелационен е Тод Кроуфорд, вицепрезидент на метеорологията към Atmospheric G2.

Очаква се температурите да бъдат най-малко толкоз високи колкото бяха през лятото на 2022 година – най-горещото документирано досега в Европа. Най-засегнати от горещата вълна ще бъдат Гърция, Хърватия и Италия.

От 1991 година насам Европа се затопля два пъти по-бързо от всички останали континенти. 23 от 30-те най-сериозни горещи талази в Европа от 1950 година насам са документирани след 2000 година Пет от тези горещи талази са от последните три години.

Въпреки постоянно непоносимите температури в Европа, желанието за туризъм на Стария континент не спада, а се усилва. Според статистика на едни от най-известните туроператори в света най-търсени са градовете Рим, Париж и Атина.
Градовете се приспособяват
С наближаването на най-горещите летни месеци известните дестинации на Стария континент са принудени да се приспособяват да възприемат нови тактики, които да създадат живота на локални и туристи по-приемлив.

През 2021 година Атина се трансформира в първата страна в Европа, която назначи шеф по горещините, който би трябвало да следи за осъществяването на нови ограничения. Една от тях включва да се категоризират горещите талази, с цел да може да се издават подобаващи предварителни предизвестия за локалните и туристите.

„ Горещините са спокоен палач. Според моделите през идващите години ще става единствено по-зле, по тази причина би трябвало да променим нашите градове и да създадем нужните промени, с цел да се приспособяваме към това “, разяснява Елисавет Баргиани, която дава отговор за жегите в Атина. Сред плануваните промени са засаждането на повече дървета, основаването на повече зелени зони в града и обособяването на „ хладни обществени зони “.

Туроператорите в най-засегнатите елементи на Европа като Рим, Барселона, Париж и Атина, също прибягват до изобретателни способи. Разходките за туристи към този момент се възнамеряват за ранните или късните часове на деня, а превозите наложително имат климатик.

Високите температури неизбежно трансформират желанията на туристите къде да вървят в Европа, като туроператорите регистрират сериозен растеж на интереса към места като Тромсьо в Норвегия, да вземем за пример.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР