Европа на сигурността“ – под това мото Австрия поема ротационното

...
Европа на сигурността“ – под това мото Австрия поема ротационното
Коментари Харесай

Австрия ще работи за нова миграционна политика на ЕС

„ Европа на сигурността “ – под това мото Австрия поема ротационното председателство в Европейски Съюз от идващия месец. Днес в Брюксел австрийското консервативно държавно управление показа целите си.

" Поемаме председателството в изменени условия в света – все по-непредсказуем сътрудник в лицето на Съединените щати, връзки с Русия, които са в задънена улица, Брекзит и противоречива многогодишна финансова рамка. " С тези думи австрийският канцлер Себастиян Курц се обоснова, за какво Европа има потребност от повече сигурност за своите жители. " Залагаме напълно умишлено на нашето географско състояние и Австрия ще бъде мост в Европа. Като дълготраен външен министър знам, че разделянето в Европа е повече от видно – сред Изток и Запад, сред Север и Юг ", акцентира Себастиян Курц „ Миграционната вълна остави доста бездънен трап след себе си “, добави той.

Сред акцентите на идното австрийско европредседателство ще бъде постигането на компромис по общата европейска миграционна политика. Австрия ще търси нов път, който изключва разпределение на бежанци в страните от съюза, съобщи Курц, който ръководи във Виена с крайната десница. Вицеканцлерът Хайнц-Кристиян Щрахе от „ Партия на свободата “ акцентира, че разпределянето на бежанци в страните от Европейски Съюз „ сигурно е неправилно решение “. Според него съюзът би трябвало да предприеме незабавни ограничения против зараждащи се – по думите му – нови миграционни направления през Балканите. Вчера министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз предстоящо не съумяха да реализират компромис по предлагането на българското европредседателство.

Австрия упорства още, че граничната работа Фронтекс би трябвало да бъде „ доста разширена и финансово укрепена “. Нелегалната миграция би трябвало да спре още на външните граници на Европейски Съюз, а мигрантите да бъдат връщани в директните страни, в родината си или в сигурни зони отвън евросъюза, счита канцлерът Курц.

В подтекста на дебата за институционалните промени на Европейски Съюз, Курц съобщи: " Залагаме на субсидиарността в Европейски Съюз. Трябва да изградим мощен Европейски Съюз по огромните и значими тематики, който да се откаже от дребнавите регулации. "  А ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер „ преведе “ думите му: " Субсидиарност на процедура значи, Европейска комисия да прави това, което може по-добре от националните страни, само че отчитайки националните и районните особености. "

Вчера Себастиян Курц предложи понижаване броя на еврокомисарите от 28 на 18. Подобна концепция тази седмица изрази и немският канцлер Ангела Меркел. Курц прикани за по-пестеливо харчене на парите на европейските данъкоплатци. По-малко комисари ще докара до доста икономисване на средства, само че и ще направи Комисията по-ефективна, счита Курц.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР