Европа на карикатуристите - изложба под това заглавие беше открита

...
Европа на карикатуристите - изложба под това заглавие беше открита
Коментари Харесай

Изложбата ​Европа на карикатуристите беше открита в Дома на Европа

" Европа на карикатуристите " - галерия под това заглавие беше открита нощес в дома на представителството на Европейската комисия в София. Тя сплотява карикатури от 14 страни, изпратени от посолства, културни институции и художници. Изложбата е проведена от немското посолство у нас, подкрепена е от френското консулство и е по отношение на края на българското европредседателство.

Европа на карикатуристите наподобява доста по сериозно от Европа на политиците - остро, присмехулно и дори безобразно. Но тъкмо това е самото естество на карикатурата - безогледното и саркастично сочене с пръст, тъй че проблемите, които нормално са смитани под килима, да бъдат осветени до великански размери. Или в случай че го кажем в резюме в стила на сатиричните художници и с техните думи - " Раят е Ад за карикатуриста. "
Чавдар Георгиев - карикатурист: Карикатурата по принцип би трябвало да подлага на критика всичко, без значение кой е на власт, без значение какви са нашите персонални убеждения, постоянно би трябвало да подлагаме на критика това, което не ни харесва, без значение от благосклонностите, които имаме.Алла Георгиева - карикатурист: В последна сметка ние знаем, че тези хора ни ръководят, а щом ни ръководят, те би трябвало да бъдат обществени персони, които би трябвало да бъдат безусловно непрекъснато под контрол, непрекъснато коментирани, поправени и естествено, че би трябвало да се посмеем над доста неща, които вършат.Христо Комарницки - карикатурист: Повечето от тях реагират по първосигнален метод на това, което виждат, без нужната доза просвета и от там се получават и колизиите в връзките.Чавдар Николов - карикатурист: Аз съм толкоз пък отчаян от политиците, както може би и те от карикатуристите, че изобщо не ме интересува сърдят ли се или не. Просто това е методът ние да покажем някакво отношение към тях - харесва ли им или не - това е техен проблем, не е наш.
За карикатуристите от другите страни проблемите са разнообразни - Брекзит, комерсиалната война или правосъдната система. Но за всички нищо няма да бъде същото след атентата в редакцията на френския комичен вестник Шарли Ебдо. Тогава починаха 12 от най-талантливите. След терористичния акт и гилдията се раздели в оценките си - би трябвало ли да осмиват религиозни знаци и би трябвало ли да има граници даже за сатирата.
Алла Георгиева - карикатурист: Това, което се случи беше потрес за всички карикатуристи, безусловно. Шок, който няма по какъв начин да се не помни, няма по какъв начин да се преживее.Христо Комарницки - карикатурист: Ние се стараем да не ни е боязън, опитваме се да не ни е боязън, даваме си сами кураж да не ни е боязън и продължаваме все по този начин напред.Чавдар Николов - карикатурист: Карикатурата от дълго време не е оръжие в ръцете на никого, просто това е метод да се поддържа връзка в демокрацията.Чавдар Георгиев - карикатурист: Не би трябвало да бъдат възпитавани карикатуристите, те би трябвало да бъдат постоянно невъзпитани, а противоположното би трябвало да се възпитава възприятието на комизъм в хората и да се уголемява тяхното чувство за независимост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР