Европа може най-накрая да започне да се защитава реално сега,

...
Европа може най-накрая да започне да се защитава реално сега,
Коментари Харесай

Доналд Тръмп просто направи услуга на Европа

Европа може най-сетне да стартира да се пази действително в този момент, когато водачът на Републиканската партия в Съединени американски щати Доналд Тръмп изрази устрема си да насърчи съветския президент Владимир Путин да нападна някои от съдружниците на Америка в НАТО , написа „ Politico “. Този ход може да не е стратегически, само че най-малко е самостоятелен . С един размах през уикенда Доналд Тръмп „ освободи “ Европа от границите на американския балон на сигурността.

„ Няма да ви защитя, в действителност бих ги насърчил да вършат каквото си желаят по дяволите. Ще би трябвало да платите! “, гласят думите на Тръмп , изречени по време на разговор с европейски водач на въпроса по какъв начин би реагирал, в случай че въпросната европейска страна бъде нападната от Русия.

Тръмп даде ясно да се разбере това какво би направил, в случай че други страни от НАТО не изпълнят задачата на алианса за разноски от 2 % от икономическото произвеждане. Като сложи под подозрение уговорката на Съединени американски щати към НАТО по подобен пряк и фундаментален метод, той на процедура заби нож в сърцето на алианса. На този стадий съвсем няма значение дали някогашният президент ще завоюва още веднъж президентската конкуренция, защото Европа ще бъде принудена да разчита основно единствено на себе си . Единственият действителен въпрос, който изборите ще решат във връзка с сигурността на Европа, е вероятността за целостта на НАТО . Разбира се, администрацията на Байдън би оспорила това, потвърждавайки, че в случай че актуалният президент завоюва още веднъж изборите, обстановката, обвързвана с НАТО, ще бъде толкоз сигурна , колкото и преди, само че въпросът е докога ?

Голяма част от дебатите по мненията на Тръмп досега бяха фокусирани върху схващането, че те ще опонират на американските ползи . Въпреки това, за Европа на този стадий това е съвсем без значение, защото би било извънредно налудничаво тя да поверява сигурността си на всеки четири години на капризите на към 50 000 американски гласоподаватели от колебаещите се щати (приблизителната разлика в успеха на последните президентски избори). Истината е, че който и да завоюва през ноември, идеологията на Тръмп ще остане фактор в американската политика за известно време напред. Никой не може да подсигурява, че възможният републикански правоприемник на Тръмп няма да продължи линията на отричане по отношение на дейностите на НАТО? Това е риск , който Европа не може да си разреши да пренебрегне .

Тръмп неведнъж е показвал степента на въздействието си върху Републиканската партия , като предходната седмица даже насърчи блокирането на законодателен пакет , който включваше следващата порция извънредно нужна военна помощ за Украйна. Все още има късмет Конгресът на Съединени американски щати да изпрати повече помощ на Украйна, само че може и да не го направи. Изводът е, че към този момент е рисковано да се разчита основно на Съединени американски щати за поддръжка . Като се има поради какво е заложено на карта – вероятността за послушание на настояванията на Русия, то Европа няма различен избор, с изключение на да стартира да си приготвя авариен проект . Засега обаче, както наподобява, европейските водачи към момента са на стадий на яд и отказване .

„ Всяко съмнение, че съдружниците няма да се пазят взаимно, подкопава цялата ни сигурност, в това число тази на Съединени американски щати, и излага американските и европейските военни сили на нараснал риск “, предизвести генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изказване, отправено през уикенда. Това е едно от поредицата сходни изказвания, в които някогашният президент на Съединени американски щати беше неодобрен .

Дори Европа изцяло да осъзнае какви са действителните опасности , пред които е изправена и какво следва на направи, може да е прекомерно късно за това. На хартия Европа, със своите групови военни разноски, които са към три пъти по-големи от тези на Русия, и с стопанска система, неведнъж по-голяма от нейната, би трябвало да може да се оправи сама. Проблемът е, че времето я пристиска . По-същественият въпрос е дали европейците въобще имат сили да се обединят и да се защитят без управителната ръка на Вашингтон. Историята демонстрира, че те просто ще се върнат към своята линия на държание и ще изпаднат в безпорядък. За това свидетелства фактът по какъв начин Европа се оправи с разпадането на Югославия през 90-те години на ХХ век.

„ Европа не може да остане единна без Съединените щати. В Европа няма честен център “, съобщи Байдън в своя тирада пред Сената през 1995 година по време на рецесията в Босна.

Сега Европа има късмет да потвърди, че американският водач бърка в преценката си. Ако успее, ще би трябвало да благодари единствено на един човек.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР