Европа може и трябва да се намеси, за да защити

...
Европа може и трябва да се намеси, за да защити
Коментари Харесай

Джеймс Пардю пред Politico: Системата в България потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции

Европа може и би трябвало да се намеси, с цел да отбрани демокрацията в България. Това е и система, която потиска персоналната самодейност, заглушава медиите и отблъсква непознатите вложения. Тя подтиква младите българи да напущат своята страна, с цел да потърсят бъдещето си в по-отворени и демократични общества на открито.
Това написа в текст за авторитетното издание " " някогашният дипломат на Съединени американски щати в София Джеймс Пардю. Бившият офицер от американското разузнаване и някогашен зам.-помощник общоприет секретар на НАТО по оперативното и спешно ръководство прави извънредно сериозен разбор за положението на политическата система в България, като дефинира ръководството на Бойко Борисов като " лека версия на Владимир Путин ".

" Крайно време е Европа ясно да покаже, че е до българите и настояванията им за същинска народна власт, и да предприеме съответни стъпки, с цел да им помогне да реализират тази цел ", счита той.

" България наподобява като демократична страна на повърхността, само че в реалност политическата и правосъдната ѝ системи са изгнили до корен ".

По думите на Пардю Борисов на процедура е разрушител политическата съпротива в страната със закани, корупция на локално равнище и хипотетично пазаруване на гласове, създавайки система с доста от характерностите на еднопартийна страна.

" Борисов и политическият му уред могат да бъдат характеризирани като " лека форма на Путин ", написа още той, защото употребяват същите тактики, само че малко по-меко. " Макар че Борисов обича да се показва като популист, методите му са властнически. "

За страдание Вашингтон няма да помогне за възстановяване на демокрацията в България, до момента в който Доналд Тръмп е в Белия дом, защото той няма интерес към разпространението на демокрацията, отбелязва Пардю.

Европейски Съюз обаче има средствата и има и интерес да се бори с неналичието на господство на закона, независимост на медиите и други съществени детайли на демокрацията, счита той и обрисува три стъпки.

Първо, Европейски Съюз и държавите-членки да признаят легитимността на демонстрациите и уязвимостите на демокрацията в страната.

Второ, Европейски Съюз да разгласи, че ще стартира интензивно следствие на използването на фондове и ще наложи санкции.

Третата стъпка би трябвало да включва мониторинг на изборите, обзор на свободата на медиите и оферти за правосъдна промяна.

" Бъдещето на България би трябвало да бъде решено от българите, само че през днешния ден искащите народна власт по улиците не могат сами да докарат главните демократични промени. Ако Европа желае да се състои от съюз на същински демокрации, Европейски Съюз и членките му би трябвало да пазят този блян и да се борят за него. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР